EUROPEJSKIE FORUM ROLNICZE 900

Etapy wdrażania HACCP

20 maja 2004

Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów:

  1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP.
  2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu.
  3. Określenie przeznaczenia produktu.
  4. Sporządzenia schematu technologicznego zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego.
  5. Zweryfikowanie schematu technologicznego w praktyce.
  6. Sporządzenie wykazu zagrożeń na każdym etapie i wykazu środków prewencyjnych (zapobiegawczych).
  7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych (CCP).
  8. Dla każdego CCP ustalenie docelowych wartości (limitów krytycznych) parametrów i określenia tolerancji.
  9. Ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP.
  10. Ustalenie działań korekcyjnych (korygujących) w przypadku nie spełnienia wartości krytycznych parametrów.
  11. Określenie zasad weryfikacji systemu.
  12. Ustalenie zasad tworzenia dokumentacji systemu i przechowywania zapisów

Pięć pierwszych etapów postępowania to działania wstępne, a kolejne odpowiadają siedmiu zasadom, na których bazuje metoda HACCP.


POWIĄZANE

Według przedstawicieli branży mięsnej wszystko wskazuje na to, że najbliższe Świ...

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy Weterynarii przysłał do naszej radakcji od...

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę