A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Etapy wdrażania HACCP

20 maja 2004

Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów:

  1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP.
  2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu.
  3. Określenie przeznaczenia produktu.
  4. Sporządzenia schematu technologicznego zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego.
  5. Zweryfikowanie schematu technologicznego w praktyce.
  6. Sporządzenie wykazu zagrożeń na każdym etapie i wykazu środków prewencyjnych (zapobiegawczych).
  7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych (CCP).
  8. Dla każdego CCP ustalenie docelowych wartości (limitów krytycznych) parametrów i określenia tolerancji.
  9. Ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP.
  10. Ustalenie działań korekcyjnych (korygujących) w przypadku nie spełnienia wartości krytycznych parametrów.
  11. Określenie zasad weryfikacji systemu.
  12. Ustalenie zasad tworzenia dokumentacji systemu i przechowywania zapisów

Pięć pierwszych etapów postępowania to działania wstępne, a kolejne odpowiadają siedmiu zasadom, na których bazuje metoda HACCP.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę