Jeszcze raz o mięsnym rankingu - sposób na rynkowy sukces

13 lipca 2004

To był pierwszy taki ranking, choć już po raz siódmy wyłoniliśmy „najlepsze firmy branży mięsnej”. Pierwszy – bo po raz pierwszy rozstrzygnięty już w Unii Europejskiej.

A choć podstawą do wyłonienia zwycięzców były wyniki ekonomiczne firm za ubiegły rok, to podczas dyskusji, która miała miejsce nie tylko w czasie konferencji towarzyszącej uhonorowaniu laureatów, ale i w kuluarach, problemy związane z działalnością naszych firm mięsnych na wspólnym, unijnym rynku, stały się wiodącym tematem. A i było o czym mówić, gdyż rynek mięsa, obok rynku mleka, najszybciej i w największym stopniu został ogarnięty unijnym oddechem. Oj, dzieje, się dzieje !- chciałoby się zawołać. Rozpoczęła się bowiem walka o rynek, nie tylko unijny, eksportowy, ale rozwijający się, wciąż bardziej wymagający i chłonny rynek krajowy. Kto potrafi najlepiej sprostać wyzwaniom nowoczesnego, konsumenckiego rynku i za swoją operatywność zostanie nagrodzony sukcesem? Kto zaś uwierzy, że przewagi cenowe załatwią wszystko i z czasem odejdzie w rynkowy niebyt ? Ożywienie na rynku i początek dobrej koniunktury to szansa dla wszystkich. Jakim sposobem wykorzystać nadarzające się „pięć minut branży mięsnej” – zastanawiali się więc uczestnicy naszej rankingowej uroczystości.

Zanim rozgorzała dyskusja, odbyła się miła uroczystość uhonorowania laureatów Rankingu. Z rąk Jerzego Pilarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi puchary ufundowane przez ministra rolnictwa otrzymali zwycięzcy rankingu: Maciej Duda, dyrektor generalny firmy, która zajęła pierwsze miejsce w Rankingu – Zakładów Mięsnych Duda S.A. z Grąbkowa, Marian Duda, prezes firmy, która uplasowała się na drugim miejscu – Zakłady Mięsne Duda-Bis z Sosnowca oraz Wojciech Mróz prezes Zakładów Mięsnych Mróz w Borku Wielkopolskim, które zajęły trzecie miejsce.

Zwycięzcy otrzymali również z rąk Andrzeja Babuchowskiego, wiceprezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa puchary ufundowane przez prezesa Agencji. Pozostali laureaci otrzymali dyplomy wręczane przez Jana Cipiura, redaktora naczelnego wydawnictwa BOSS Informacje Ekonomiczne oraz Przemysława Chabowskiego, prezesa Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa, współorganizatora Rankingu, a także ekskluzywne nagrody rzeczowe ufundowane przez prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Atrakcyjną nagrodę rzeczową dla zwycięzcy Rankingu ufundował również polski przedstawiciel niemieckiej firmy "Heute", znanego producenta ciągów i urządzeń do czyszczenia i dezynfekcji w zakładach mięsnych.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę