aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
Europejskie Forum Rolnicze

Najlepszy Wyrób Okazjonalny Wielkanoc 2003

11 marca 2003

Po raz trzeci już poszukiwano najlepszego wielkanocnego wyrobu mięsno-wędliniarskiego. Konkurs ogłosiła redakcja miesięcznika "Rzeźnik" dla firm masarskich z całego kraju.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszego producenta wędlin, spośród wytwórców przetworów mięsnych, produkujących wyroby z przestrzeganiem zasad technologii. Wyroby oceniane były z podziałem na następujące grupy asortymentowe:
- szynka gotowana (wędzonka, przetwór mięsny bez osłonki lub w osłonce, o zachowanej lub częściowo zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowany z jednego lub kilku kawałków części anatomicznej szynki, peklowany lub solony, wędzony lub nie wędzony, parzony),
- szynka surowa (wędzonka zgodna z powyższą definicją, surowa),
- szynka pieczona (wędzonka zgodna z powyższą definicją, pieczona),
- wyrób z mięsa drobiowego (wędlina, w której mięso drobiowe stanowi ponad 50% wsadu mięsno-
tłuszczowego),
- wyrób okazjonalny (wędlina dowolnej grupy asortymentowej, wytwarzana szczególnie z okazji Wielkiej Nocy, o zasięgu ogólnokrajowym lub regionalnym).

Jurorami byli pracownicy Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej w Poznaniu oraz doświadczeni producenci wędlin, członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Komisja pod przewodnictwem prof. dra hab. Włodzimierza Dolaty oceniała poprawność technologiczną produkcji wyrobów, według trzech kryteriów: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju oraz smakowitość ("ocena doustna").

Konkurs miał charakter ogólnopolski a zwycięzcom wręczono dyplom, statuetkę oraz nagrody rzeczowe. Wszystkim nagrodzonym wyrobom przysługuje też pakiet promocyjny, który pomoże w ich promocji w okresie przedświątecznym.

Wyniki konkursu :

W klasyfikacji ogólnej
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Wiesław Leśniak, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3. ZMP Dworeccy, Chojno

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. LUXOR, Łódź

W klasyfikacji wg asortymentów
I. Okazjonalny (wielkanocny) Wyrób Specjalny
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Wiesław Leśnik, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3. ZPM MATTHIAS, Modliborzyce

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska

II. Wyrób z mięsa drobiowego
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZPM Błachut, Żywiec
2. ZM Sobkowiak, Siedlec
3. ZW Andrzej Stania, Świerklaniec

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. LUXOR, Łódź
2. ZPM PRESTO, Kozy
3. Jo-L, Śrem

III. Szynka pieczona
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Andrzej Bystry, Swarzędz
2. ZPM Tarczyński, Trzebnica
3. ZPM Błachut, Żywiec

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZPM PRESTO, Kozy

IV. Szynka gotowana
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZMP Dworeccy, Chojno
2. RW J i S Maryniak, Rychtal
3. WiR, Łopuszno

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. ZM Herbert Suchanek, Pyskowice

V. Szynka surowa
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Sobkowiak, Siedlec
2. ZPM Tarczyński, Trzebnica
3. ZPM Biegun, Jaraczewo

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. Jo-L, Śrem
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. ZW Marian Płaszczyk, Knurów

Ponad to Specjalnymi Wyróżnieniami zostali uhonorowani
" ZW Andrzej Stania, Świerklaniec za Polędwica Surowa
" Rzeźnictwo Grzegorz Zyguła, Siedlec za Łopatka z przyprawami
" TAURUS, Pilzno za Golonka po bawarsku
" Balcerzak i spółka, Sława za Kiełbasa bolońska
" ZM SMOLAREK, Milicz za Ogonówka starowiejska
" ZM SPYRKA, Podobin za Pasztet francuski
" ZPM Edmund Barczyk, Wolbrom za Szynka wiejska
" ZM ZAGŁĘBIE, Sosnowiec za Szynka Sobieski


POWIĄZANE

Nowym członkiem Stowarzyszenia została spółkaLorenzPolska-wiodący producent euro...

Najnowszy, czerwcowy raport FAS USDA przedstawil dla amerykańskich eksporterów p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę