A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Nieco taniej na rynku mięsnym

5 września 2005

W handlu mięsem miniony tydzień przyniósł widoczne zmiany. Po okresie wzrostu cen, spowodowanego problemami ze skupem tuczników, w ostatnich dniach podaż żywca wieprzowego stopniowo rosła, a ceny, zwłaszcza elementów wieprzowych, jak szynka, schab czy łopatka, zaczęły powoli spadać.

Są problemy z zaopatrzeniem w wołowinę. Poszukiwane są zwłaszcza podroby, głównie serca i wątroby. Trudności z zakupem surowca mają zakłady, które podpisały kontrakty eksportowe na wołowinę.

Za granicę sprzedaje się ostatnio także sporo drobiu. Eksperci szacują, że w tym roku uda się wyeksportować o jedną dziesiątą więcej tego mięsa niż w ubiegłym roku. Popyt na drób utrzymuje się także na rynku krajowym. Poszukiwane jest zwłaszcza mięso do przetwórstwa. W tym tygodniu ceny kurczaków nieco spadły.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę