Niskie ceny tłuszczów

22 maja 2003

Tak niskich cen tłuszczów nie było od lat - mówią klienci giełd towarowych i maklerzy.

Nie ma eksportu, na rynek krajowy też idzie niewiele towaru. Spadło również zainteresowanie podrobami i konserwami. Zwykle w tym okresie popyt się zwiększał, teraz turyści wolą świeże mięso i wędliny. I nic w tym dziwnego – dobrego towaru jest pod dostatkiem w każdej, nawet najmniejszej miejscowości w kraju. Mięs drobnych wykorzystywanych do produkcji kiełbas też jest za dużo, jedynie znajduje nabywców. towar klasy drugiej.

Na giełdach towarowych staniały przede wszystkim schab i świeża łopatka. W ciągu ostatnich 10 dni ceny spadły średnio o 20 groszy za kilogram. Jak zwykle w okresie wiosenno – letnim jest popyt na świeżą i mrożoną karkówkę z kością z przeznaczeniem na grill.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę