Ogromne zwyżki cen wieprzowiny na giełdach towarowych

4 lutego 2005

W ciągu dwóch tygodni półtusze zdrożały prawie o złotówkę za kilogram. Towar w klasie E kosztuje już 6,20 zł za kilogram, jednak z zakupami dużych partii są problemy.

Potencjalni klienci narzekają też na jakość wieprzowiny. Rolnicy przetrzymali świnie i zwierzęta są bardzo przerośnięte. Podrożały też wszystkie elementy, szynka, karkówka, łopatka czy schab. Zakłady potrzebujące np. tylko przodków lub karczku decydują się na import tego towaru. Ale ceny takiego mięsa już niewiele się różnią od naszych. W Europie zachodniej wieprzowina także ostatnio zdrożała, średnio o 10 centów za kilogram.

Ceny tłuszczów podrożały w ciągu 2 tygodni średnio o 1/4. Teraz słonina kosztuje 3,60 zł za kilogram. Tłuszcze są poszukiwane, podobnie jak mięsa drobne drugiej klasy.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę