Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

“Po integracji z Unią...”

11 czerwca 2003

Cenę wieprzowiny będzie regulował rynek. Na podwyżki nie ma co liczyć, bo w Unii żywiec kosztuje nawet mniej niż u nas.

Natomiast wzrostu cen wołowiny mogą spodziewać się producenci bydła, ale tylko ras mięsnych. O ile? Nawet trzykrotnie. Dziś dostają oni około 5 zł/kg. Stracą natomiast na tym, że Polska przyjęła przez pierwsze trzy lata akcesji uproszczony system dopłat, a Unia właśnie najbardziej dotuje produkcję wołowiny. Oznacza to, że zamiast dopłaty do każdej sztuki bydła, dostaną niższą dotację do łąk i pastwisk.


POWIĄZANE

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycję...

W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę