Claas_20.11.2020shiuz_750x100_1102020

Polska żywność zdobywa europejskie rynki

31 marca 2004

W pierwszych 2-3 latach po przystąpieniu do UE polski eksport żywności podwoi się. Taki będzie, zdaniem ekspertów rządu i Komisji Europejskiej, efekt zniesienia 1 maja ceł, cen minimalnych, kontyngentow i innych barier handlowych w wymianie rolnej z krajami "25" - twierdzi "Rzeczpospolita".

Gazeta pisze, że próbką nadchodzących zmian są opublikowane wczoraj dane Ministerstwa Rolnictwa. Wskazują one, że w minionym roku eksport polskiej żywności do Unii wzrósł o 44 proc., a notowany w 2002 roku deficyt blisko 300 mln euro zmienił się w nadwyżkę 200 mln euro.

Polscy producenci żywności chcą podbić unijne rynki niższymi cenami przy porównywalnej jakości swojej oferty. Np. Drosed, Roldrob i Indykpol szykują się do skokowego zwiększenia sprzedaży po 1 maja, gdy znikną wysokie cła. Podobnie jest z nabiałem, mlekiem w proszku i serami. Hitami eksportowymi staną się z pewnością polskie owoce i warzywa. Szybko rośnie eksport polskiej wołowiny i wieprzowiny - zauważa "Rzeczpospolita".

 


POWIĄZANE

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycję...

W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę