Polskie zakłady mięsne nadal nie mogą eksportować

6 grudnia 2004

Blisko 40 polskich zakładów mięsnych, które spełniły wszystkie wymogi Unii Europejskiej, wciąż nie może eksportować swoich towarów. Wszystkie są na liście firm, które poprosiły o tzw. okres przejściowy.

Wśród tych zakładów jest wytwórnia w Dębicy na Podkarpaciu, która zainwestowała w unowocześnienie firmy ponad 7 milionów złotych i zakończyła modernizacje na kilka miesięcy przed akcesją. Do tej pory czeka na wpisanie jej na listę eksporterów.

Prezes dębickiego zakładu Mieczysław Miazgowicz twierdzi, że opieszałość urzędników unijnych wiąże się z obawą przed konkurencją. Firma obawia się, że będzie musiała czekać do zakończenia okresu przejściowego, czyli do września przyszłego roku. Oblicza, że nieobecność na unijnym rynku kosztuje ją już blisko trzy miliony złotych utraconych zysków.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę