CTR_80917FestiwalZupSwiata_250817_750

Poszukiwane mięso niższej jakości

1 sierpnia 2003

Na giełdach towarowych wzmożony ruch. Producenci serdelków i kiełbas gwałtownie szukują mięs niższej jakości. Wzmożonej i sprzedaży kiełbas i parówek sprzyja wakacyjny okres grillowy.

Najbardziej poszukiwane są głowy, skórki i drobne tłuszcze twarde. Ich ceny mocno wzrosły. Tłuszcze twarde zdrożały średnio o 50%, a głowy nawet o 100%. Z mięs lepszej jakości sprzedaje się jedynie karkówka. Szynka, schab czy boczek, nie znajdują nabywców. Sytuację pogarsza fakt, że umocniła się złotówka i spadł eksport na wschód. 
 
Dodatkowy problem to niskie ceny krajowych mięs drobnych w porównaniu z importowanymi. Dwa tygodnie temu dotarły do Polski duże kontyngenty z Danii, Francji i Hiszpanii. Niska cena sprowadzanego towaru odbiera klientów polskim producentom wieprzowiny.


POWIĄZANE

Prokuratura Okręgowa w Płocku umorzyła śledztwo w sprawie pożaru w Zakładach Mię...

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę