Taniej w skupie

5 stycznia 2005

Ostatnie dni na dużą próbę wystawiły nerwy hodowców trzody chlewnej. Ceny żywca wieprzowego gwałtownie spadły.

Wczoraj rolnicy za kilogram żywca wieprzowego otrzymali około 4 zł. Zdaniem specjalistów spadek cen spowodowany jest nasyceniem rynku i tym, że większość przetwórców jeszcze przed świętami zrobiła zapasy wieprzowiny.

Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego niepokoi również sprzedawców. O ile nie mogą narzekać na cenę, za kilogram szynki trzeba zapłacić 14-15 zł, to gorzej jest ze zbytem.

Rolnicy twierdzą, że jeśli cena trzody chlewnej w skupie spadnie poniżej 3 zł osiemdziesięciu groszy za kilogram, produkcja mięsa przestanie być dla nich opłacalna.


POWIĄZANE

Już 15 i 16 października b.r. w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO XII na ul. Prąd...

Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował ...

W zwszłym tygodniu Polskie spółki wstrzymały produkcję nawozów azotowych tłumacz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę