Test konsumencki w MR i RW

26 września 2008
W czwartek 25 września o godzinie 13 .00 Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zorganizowało w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi tekst konsumencki wołowiny produkowanej w polskim systemie jakości QMP.
Jak podkreśla Jerzy Wierzbicki , prezes zarządu PZBM celem oceny sensorycznej było porównanie poziomu satysfakcji konsumentów wołowiny produkowanej według standardów systemu jakości QMP oraz polskiej losowo wybranej z rynku na tle wołowiny szkockiej, argentyńskiej i brazylijskiej.

       
       
       


Test był przeprowadzony przez zespół pracowników naukowych pod kierunkiem dr hab. Agnieszki Wierzbickiej (SGGW)  i prof. Dr hab. Marka Cieracha (UWM) według metodyki A&M University w Teksasie. USA jest światowym liderem w produkcji jakościowej, wystandaryzowanej wołowiny zorientowanej na satysfakcję konsumenta, prekursorem idei ,,od widelca do zagrody’’.
- System QMP jest dobrowolnym systemem jakości żywności opartym o standardy produkcji w gospodarstwie rolnym, w produkcji pasz, transporcie ,ubojni i rozbiorze. Zgodność ze standardami QMP potwierdza certyfikat  niezależnej jednostki certyfikującej , wydawany na podstawie kontroli. Strategia przejęta w systemie QMP to poprawa konkurencyjności poprzez dążenie do osiągnięcia wyższej satysfakcji konsumenta, najlepszej relacji jakości do ceny. Jest konsekwencja przyjęcia nowej unijnej strategii ,,od widelca do zagrody’’ – mówi Jerzy Wierzbicki.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę