aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 14 do 19 V 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,42 1,69
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,61
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,15
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,80
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,07 7,50
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,55
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,00 11,95
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,23 14,51
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,02
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 10,82 11,57
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,70 0,93
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,99 1,17
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,39 0,90 1,24
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,64 0,99
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,22 0,91 1,03
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 5,00 6,55
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,95
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,39 6,31 7,07

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 270,0 28
mleko w proszku (>100 ton)  6 294,4 17
sery twarde (>50 ton)  5 000,2 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Wzrost zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 64,0 ton, tj. 2,9%, mleka w proszku o 706,2 ton, tj. 12,6%. Spadek zapasów w stosunku do tygodnia poprzedniego dotyczył serów twardych o 174,6 ton, tj. 3,4%.
W porównaniu do poprzedniego okresu wybrane średnie ceny zbytu brutto przedstawiały się następująco: masło ekstra konfekcjonowane – wzrost o 1,6%, masło ekstra w blokach – wzrost o 3,2%, mleko w proszku odtłuszczone w workach – spadek o 1,3%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 19

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę