aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Niestrawność prosta

1 grudnia 2001

PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane nagłą zmianą dawki pokarmowej lub zjedzeniem nadmiernej ilości lub złej jakości paszy.


OBJAWY KLINICZNE
Ciepłota ciała, tętno, liczba oddechów w normie, brak apetytu, zmniejszona motoryka żwacza. W wypadku zjedzenia nadmiernej ilości paszy objętościowej żwacz wypełniony, a przy spożyciu większej niż zwykle dawki ziarna żwacz niezupełnie wypełniony, wyraźnie osłabiona motoryka żwacza lub jej zanik. Zmniejszenie produkcji mleka, kał w zmniejszonej ilości lub rzadki, cuchnący.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Nadmiar lub nieprawidłowa treść w żwaczu.

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Badanie pH treści żwacza (5,8-7,8). Określenie liczby i żywotności pierwotniaków (zmniejszona liczba, w pierwszej kolejności giną duże wymoczki).

LECZENIE
Dieta – dobre siano, w ciężkich przypadkach lewarowanie treści żwacza, preparaty z kwasem propionowym Neopropiovet 70-350 g/szt Podanie treści żwacza od zdrowych sztuk bydła.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie właściwej, dobrze zbilansowanej pod względem makro- i mikroskładników paszy, stopniowe przyzwyczajanie zwierząt do nowe paszy.


na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę