Niestrawność prosta

1 grudnia 2001

PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane nagłą zmianą dawki pokarmowej lub zjedzeniem nadmiernej ilości lub złej jakości paszy.


OBJAWY KLINICZNE
Ciepłota ciała, tętno, liczba oddechów w normie, brak apetytu, zmniejszona motoryka żwacza. W wypadku zjedzenia nadmiernej ilości paszy objętościowej żwacz wypełniony, a przy spożyciu większej niż zwykle dawki ziarna żwacz niezupełnie wypełniony, wyraźnie osłabiona motoryka żwacza lub jej zanik. Zmniejszenie produkcji mleka, kał w zmniejszonej ilości lub rzadki, cuchnący.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Nadmiar lub nieprawidłowa treść w żwaczu.

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Badanie pH treści żwacza (5,8-7,8). Określenie liczby i żywotności pierwotniaków (zmniejszona liczba, w pierwszej kolejności giną duże wymoczki).

LECZENIE
Dieta – dobre siano, w ciężkich przypadkach lewarowanie treści żwacza, preparaty z kwasem propionowym Neopropiovet 70-350 g/szt Podanie treści żwacza od zdrowych sztuk bydła.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie właściwej, dobrze zbilansowanej pod względem makro- i mikroskładników paszy, stopniowe przyzwyczajanie zwierząt do nowe paszy.


na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

Coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mleka decyduje się na wprowadzen...

Agnieszka Maliszewska, Pierwsza Wiceprzewodnicząca Cogeca i Dyrektor Biura Polsk...

Kanadyjska mleczarnia będąca na 10. miejscu naszego rankingu największych mlecza...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę