Bakoma na pewno kojarzy się każdemu z jogurtami, i słusznie, gdyż jest to jeden z największych producentów doskonałej jakości jogurtów w Polsce.
Natomiast nie każdy wie, że oprócz surowca skupowanego od hodowców bydła do ich wytwarzania wykorzystuje się także mleko z własnych gospodarstw. Jedno z nich znajduje się w Bielicach pod Sochaczewem.
Gospodarstwo liczy ponad 1200 ha użytków rolnych, na których utrzymuje się ponad 300 krów. Zwierząt byłoby z pewnością znacznie więcej, ale na przeszkodzie powiększenia stada stanęły wprowadzone zakazy importu jałówek z Zachodniej Europy. Stado dorodnych sztuk było już wybrane w Holandii i zabrakło dosłownie kilku dni, by znalazły się one w Polsce.
W gospodarstwie dość częstym zjawiskiem są ciąże bliźniacze, jednak rzadko się zdarza, aby krowa w ciągu roku urodziła cztery jałówki.
W gospodarstwie nie sprawdziły się zwierzęta kupowane na aukcjach w naszym kraju, które po przejęciu do Bielić wyraźnie odstawały od stada. Natomiast trudno jest kupić jałówki pochodzące z dużych, dobrych gospodarstw, a i ich cena jest też dość wysoka.
W Bielicach robi się bardzo dużo by podnieść wydajność krów. Obecnie dają one średnio ponad 8000 litrów mleka, co jest zasługą prawdziwego "z krwi i kości" zootechnika Tadeusza Chałupy, dla którego hodowla bydła jest prawdziwą pasją. W pracy w Bielicach wykorzystuje on wiedzą wyniesioną ze studiów oraz bogate doświadczenie zdobyte w gospodarstwach w kraju i za granicą. Dzięki niemu na porządku dziennym w Ba-komie jest nowoczesne zarządzanie stadem, systematyczne badanie krów na cielność, konsekwentne leczenie zwierząt w okresie zasuszenia, troskliwa opieka i wychów cieląt, czy chociażby umiejętne dobieranie nasienia najlepszych buhajów na świecie, po to by stale doskonalić stado. Dlatego nie dziwi fakt, że zaledwie w ciągu półtora roku uzyskano wzrost wydajności o ponad 1500 kg mleka.
Jak podkreśla Tadeusz Chałupa dobrym posunięciem było również postawienie na współpracę z Sano. Bowiem Sano to nie tylko doskonałej jakości premiksy i preparaty mlekozastępcze, ale również doświadczeni przedstawiciele, którzy bardzo dobrze znają się na żywieniu. Na bieżąco z gospodarstwem współpracuje przedstawiciel Sano Wiesław Filipiak oraz dodatkowo doradza dyrektor regionalny Sano Tomasz Kuca.
Dobra genetyka, nowoczesna obora i prawidłowe żywienie
Doświadczenie i otwarcie na nowoczesność sprawiają, że gospodarstwo Ba-koma wielu specjalistów uznaje za najciekawszy obiekt w środkowej Polsce. Można powiedzieć, że wzorcowy. Prowadząc pracę hodowlaną dąży się do tego, aby wstawiany do obory materiał był pod względem genetycznym o wiele lepszy od aktualnego. Możliwości posiadanego potencjału genetycznego będą z pewnością mogły być wykorzystane w dobrych warunkach środowiskowych. Dlatego wybudowano nowoczesne wolnostanowiskowe obory z dużymi wybiegami, które zapewniają krowom niezbędny ruch.
Wysokiej wydajności sprzyja umiejętne żywienie. Podstawą są dobre kiszonki z kukurydzy i traw uzupełnione dobrze zbilansowaną paszą treściwą z premiksami Sano. Nie bez znaczenia jest także stosowanie wozu paszowego, który doskonale sprawdza się w gospodarstwie. W żywieniu krów w okresie laktacji jest stosowany premiks Kuhgold, dla zasuszonych Optima 30 oraz dla cieląt - preparaty mlekozastępcze Sanolac Rot i Kako 15 oraz koncentrat Meggi 35. Ale to nie wszystko. U krów zaraz po wycieleniu doskonale sprawdził się preparat wzmacniający Bovifit. Jako, że w Bielicach jest bardzo zażelaziona woda zdecydowano się także na zastosowanie premiksu TMR Super Profi, w którym pierwiastki: żelazo, cynk, mangan są zastosowane w formie organicznej. Dzięki niemu można poprawić stan zdrowotny krów, a przede wszystkim wyeliminować choroby racic.
W Bakomie jak w większości gospodarstw najważniejsza jest ekonomika, dlatego trzeba zrobić wszystko, by uzyskać najwyższą jakość pasz objętościowych, które z kolei zapewnić nie tylko wyższą wydajność, ale także pozwolą na ograniczenie udziału pasz treściwych w dawce. Dzięki temu produkcja mleka jest o wiele tańsza. A niedrogie, wysokiej jakości mleko pozwala być konkurencyjnym na rynku oraz zapewnia wyśmienitą jakość jogurtów, z których słynie Bakoma. (rk-wf)