Powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 300,5 tys. ha, tj. o 17,0 tys. ha (5,3%) mniej od ubiegłorocznej i o 94,9 tys. ha (o 24,0%) mniej od średniej z lat 1996-2000.
Przebieg warunków agrometeorologicznych do II dekady czerwca był korzystny dla wzrostu korzeni buraków cukrowych. W dalszym okresie ich wegetacji w wielu rejonach kraju znaczny niedobór wilgoci powodował osłabienie procesów życiowych roślin i hamował przyrost masy korzeniowej, jednak dzięki dobremu ukształtowaniu systemu korzeniowego w początkowej i wczesnej fazie wzrostu, buraki cukrowe dość dobrze zniosły letnią suszę, a dłuższe okresy bardzo słonecznej pogody sprzyjały gromadzeniu się cukru w korzeniach.
Plony buraków cukrowych w bieżącym roku szacuje się na 388 dt/ha, tj. o 30 dt/ha (o 8,4%) więcej od uzyskanych w roku ubiegłym i o 11 dt/ha (o 2,9%) więcej od średniej z lat 1996-2000. Najwyższe plony, przekraczające 400 dt/ha uzyskano w województwach: śląskim, opolskim i małopolskim, a najniższe – poniżej 340 dt/ha – w podlaskim i łódzkim.
Produkcja buraków cukrowych
Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2001 | 2002 | |
w liczbach bezwzględnych | 2001=100 | |||
Powierzchnia w tys. ha | 395 | 317 | 300 | 94,7 |
Plony z 1 ha w dt | 377 | 358 | 388 | 108,4 |
Zbiory w mln t | 14,9 | 11,4 | 11,7 | 102,5 |
Zbiory buraków cukrowych w bieżącym roku określa się na blisko 11,7 mln t, tj. o 0,3 mln t. (o 2,5%) więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym ale o 3,3 mln t (o 21,9%) mniej od średniej z lat 1996-2000.
Największą produkcję buraków cukrowych odnotowano w województwach: wielkopolskim (2,1 mln t), kujawsko-pomorskim (2,0 mln t) i lubelskim (1,7 mln t) zaś najmniejszą, poniżej 0,1 mln t w: małopolskim i lubuskim.
Według danych Cukrowniczej Izby Gospodarczej do 30 listopada 2002 r. skupiono blisko 12,0 mln t buraków cukrowych, z czego przerobiono 11,5 mln t i wyprodukowano blisko 1,7 mln t cukru. Wskaźnik polaryzacji wyniósł 16,52% (w 2001 r – 15,84%), a wydatek cukru 14,53% (w 2001 r. – 13,57%).