Spada opłacalność produkcji chmielu

5 maja 2005

W ubiegłym roku wobec 2003 roku zmniejszyła się aż o 15%, głownie za sprawą wyższych kosztów. Dopłaty do hektara wynoszące 1200 zł jedynie w połowie zrekompensowały straty finansowe. Nie zniechęciło to jednak producentów.

Nadal uprawą chmielu zajmuje się ponad 1100 osób. Powierzchnia upraw nie zmienia się od kilku lat i wynosi 2160 hektarów. To niewiele w porównaniu z potentatem czyli Niemcami, gdzie chmielniki zajmują ponad 19 tys. hektarów. Od kilku lat obowiązuje rejonizacja. Tylko wybrane powiaty mogą się zajmować tą produkcją. Aż 84% upraw przypada na województwo lubelskie, 10% chmielu uprawia się w Wielkopolsce, a pozostałe 6% na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie.

Średnie plony chmielu nie zmieniają się od lat. Odmiany aromatyczne - najbardziej popularne uzyskują prawie 1,5 tony z hektara. Coraz częściej browary zamawiają jednak odmiany goryczkowe, bo zmieniają się metody ważenia i gusty konsumentów. Ceny skupu chmielu w ciągu roku spadły średnio o 1/5. W ubiegłym roku w zależności od regionu płacono od 8 do 12 zł za kilogram suchych szyszek.


POWIĄZANE

Spotkanie ministra polityki rolnej i żywności Ukrainy Mykoły Solskiego oraz mini...

Od początku uruchomienia mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla produc...

W dniu 9 czerwca 2022 r., Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Roln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę