Ceny - Wieprzowina

8 sierpnia 2007
Ceny mięsa niestrudzenie idą w górę – to efekt drożejącego żywca wieprzowego. Tak jest przynajmniej od kilku tygodni. Zwyżki najbardziej widoczne są w przypadku półtusz. Teraz kilogram pełnych chłodzonych półtusz w klasie E kosztuje 6 złotych 30 groszy – 6 złotych 40 groszy. To wzrost w ciągu tygodnia średnio o 20 groszy.

Sprzedają się głównie mięsa chłodzone. Mrożone zapasy nadal leżakują w magazynach.

TŁUSZCZE

Ceny transakcyjne     zł/kg
tłuszcz miękki 0,70 – 1,10
tłuszcz twardy 1,20 – 1,30
słonina        1,50 – 1,60

Wyraźnie ożywił się handel tłuszczami. Tu tez widoczne są zwyżki. Poszukiwanym towarem stały się teraz tłuszcze miękkie – ocenia Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.


POWIĄZANE

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podjął decyzję o wstrzymaniu wydawan...

Trzeba wyjaśnić, czy główny lekarz weterynarii wydał zgodę na import świń do ubo...

Uruchomiliśmy dodatkowe trzy laboratoria, w których będą badane próbki od zwierz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę