Adama_1-15.08.2020
Bayer_dekalb_lipiec_2020

Ceny - Wieprzowina

21 marca 2008
Jedni narzekają, inni mówią, że było całkiem nieźle. Jedno jest pewne - rynek wieprzowiny powoli stabilizuje się po przedświątecznym handlu, ale jeszcze do poniedziałku było gorąco. Wieprzowina drożała, a zamówień przybywało z każdą chwilą. Nawet z mniejszych firm handlowych dziennie wyjeżdżało po kilkadziesiąt transportów.

Co prawda część producentów liczyła na zdecydowanie większe obroty, podobne do tych z końca grudnia. Ale w porównaniu do marazmu, jaki na rynku mięsa trwał już długo, saldo przedświątecznego handlu i tak będzie dodatnie. Teraz firmy przetwórcze obawiają się jednego – czy dopisze popyt na gotowe wyroby.

Pierwsze sygnały mówią o tym, że przetwórcy zakupili więcej niż będą mogli sprzedać i wygląda na to, że jeszcze długo po świętach będą opróżniać magazyny.

W najgorszej sytuacji są importerzy, którzy sprowadzili zbyt duże jak na potrzeby naszego rynku zapasy i teraz zostali z magazynami pełnymi drogiej holenderskiej i belgijskiej wieprzowiny. A wraz z podwyżkami na zachodzie, rosły ceny w kraju. W ciągu ostatnich dni najbardziej zdrożały elementy szlachetne bez kości, jak szynka, schab i karkówka. Te dwa ostatnie były hitem wśród kupujących, kupowano każdą ilość nie zważając na cenę.

Wieprzowina
giełdy towarowe – ceny transakcyjne   zł/kg
elementy bez kości
szynka         9,50 – 11,00
karkówka    10,20 – 11,30
schab        14,20 – 15,40
półtusze kl. E      5,20 –  5,80


POWIĄZANE

W dniu 27 lipca 2020 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wobec licznych wnios...

W dniu 27 lipca 2020 r. Zarząd KRIR realizując wniosek przyjęty podczas IV posie...

Zarząd KRIR realizując wniosek przyjęty na IV Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Roln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę