CTR_2024
TSW_XV_2025

Konieczne informacje o świńskim menu

15 stycznia 2008
Od 1 stycznia  producenci trzody przy sprzedaży  muszą posiadać informacje o łańcuchu żywieniowym trzody chlewnej wprowadzonej do rzeźni.
Obowiązek posiadania informacji łańcuchu żywieniowym związany  jest z wejściem w życie od dnia 1 stycznia 2008 r. zapisu art. 8 Rozporządzenia Komisji (WE) 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 dotyczącego sektora wieprzowiny Wymogi takie szczególnie związane są  z punktem 2 i 3 sekcji II załącznika I rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Natomiast w przypadku braku informacji o łańcuchu pokarmowym mięso musi zostać uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi.

 


POWIĄZANE

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę