Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Na własny użytek.

7 września 2007
Rolnicy w czasach PRL – u potajemnie prowadzili udój zwierząt hodowlanych na własny użytek. Dziś mogą to już robić oficynie przestrzegając jedynie obowiązującego od 7 sierpnia 2007 r.  Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. 
Do uboju na terenie własnego  gospodarstwa  rolnik może przeznaczać  cielęta do 6 m-ca życia, owce, kozy, trzodę chlewną, drób oraz  zajęczaki.
Posiadacz trzody chlewnej, przynajmniej 24 godziny przed planowanym ubojem, ma obowiązek poinformowania urzędowego  lekarza weterynarii (wyznaczonemu przez lek. powiatowego do badania mięsa) o zamiarze dokonania uboju na terenie własnego gospodarstwa i zgłosić mięso do badania. Mięso świń poddaje się obowiązkowemu badaniu poubojowemu na obecność włośni - na koszt posiadacza. Natomiast posiadacz cieląt, owiec i kóz, przekazuje powiatowemu  lekarzowi  weterynarii  powiadomienie (w formie pisemnej) o zamiarze dokonania uboju, również 24 godziny przed planowanym ubojem. Ponadto, posiadacz małych przeżuwaczy zobowiązany jest do złożenia oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt  materiału szczególnego ryzyka..
Ze względu na to, że badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy jest dobrowolne, posiadacz składa informację o zgłoszeniu do badania, bądź  z jego rezygnacji.

POWIĄZANE

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...

Ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) to strata dla hodowcy, producenta, a tak...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę