OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polscy użytkownicy śruty sojowej doceniają przewagę amerykańskiej śruty sojowej

5 października 2009
24 września br. American Soybean Association - International Marketing (Amerykański Związek Sojowy-Marketing Międzynarodowy) spotkał się z 23 przedstawicielami polskiego przemysłu paszowego, firm importujących surowce paszowe, związków producentów pasz i klientów wykorzystujących śrutę sojową, aby przedstawić im różnice między śrutami sojowymi pochodzącymi z różnych krajów.  Mark W. Andersen, Dyrektor Regionalny ASA-IM w Europie (biuro w Holandii) wyjaśnił powody, dla których badania tego typu mogą być pomocą dla przemysłu paszowego w Polsce. W komentarzu,  z dn. 1 października 2009, Radca Rolny w Polsce z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Eric Wenberg, powiedział: „inne pasze nie wytrzymują porównania wartości i walorów żywieniowych z soją amerykańską.”  
 
   


Przedstawione przez dr Johanna Ficklera z Evonik/Degussa (Niemcy) dane naukowe wykazały, że badane śruty różniły się pod względem poziomu energii strawnej i profili aminokwasów, a śruta sojowa ze Stanów Zjednoczonych przy tej cenie miała lepszą wartość odżywczą niż inne pasze. Opierając się na wynikach badań naukowych przeprowadzonych w wybranych europejskich uniwersytetach i ośrodkach badawczych dr Gonzalo Mateos udowodnił, że przyswajalność energii i aminokwasów rośnie wraz ze wzrostem zawartości białka ogólnego i była wyższa w śrucie sojowej z USA. Następnie dr Johannes Doppenberg, Instytut Badawczy Schorthorst (Holandia) wprowadził te dane do aktualnej bazy wartości pokarmowych śrut sojowych i programów optymalizacji diet, co pokazało różnice między śrutami w zależności od ich pochodzenia w żywieniu niosek, kurcząt rzeźnych i trzody chlewnej. Dane te wskazują, że przyjmując najnowsze ceny faktyczna wartość śruty sojowej ze Stanów Zjednoczonych jest wyższa o 30-50 Euro na tonę od śrut z Ameryki Południowej.
 
Jak to wyraził jeden z polskich klientów kupujących amerykańską śrutę sojową: "Dlatego właśnie od ponad dwóch lat kupujemy śrutę sojową z USA; zdajemy sobie sprawę z tych dodatkowych korzyści, których jest nośnikiem". W roku finansowym 2009 Polska sprowadziła 84.000 ton amerykańskiej śruty sojowej, co stanowi wzrost o 60% w stosunku do roku poprzedniego. W minionym już właściwie roku marketingowym Polska była największym wśród 27 krajów członkowskich UE importerem amerykańskiej śruty sojowej.


 


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę