aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polska wołowina z europejskim certyfikatem

28 września 2006

Niezbędnym w systemie oznakowania żywności jest uwiarygodnienie certyfikacją na zgodność. Oznakowanie mięsa i wyrobów z jego udziałem chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, zwiększa wiarygodność u konsumenta, a także stanowi formę reklamy i promocji.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego opowiada się za produkcją polskiej jakościowej wołowiny w ramach polskich oraz europejskich systemów jakości i dąży do jego realizacji.

- W tym celu nawiązaliśmy współpracę z Polską Akademią Nauk i uczelniami Warszawy, Olsztyna, Krakowa, Wrocławia aby przygotować odpowiedni materiał bazę wiedzy dla zrzeszonych w PZPBM grup producentów żywca wołowego.

W naszym przekonaniu warto ubiegać się o znak jakości dopiero po opracowaniu systemu produkcji jakościowej wołowiny. Wtedy można w sposób zorganizowany, pod kontrolą realizować ekspansję na rynku polskim i unijnym- mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę