aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Promocja trzody chlewnej – ,,Między Prosną a Wartą’’

23 lipca 2007
Stowarzyszenie „Między Prosną a Wartą” – Lokalna Grupa Działania, działająca  w woj. łodzkim, w ramach Pilotażowego Programu LEADER+ promuje gospodarstwa zajmujące się hodowlą trzody chlewnej oraz wyroby produkowane z mięsa o wysokich wyróżnikach jakościowych i technologicznych, pochodzącego z tych hodowli.

Stowarzyszenie działa w województwie łódzkim, na obszarze powiatu wieruszowskiego oraz gmin Klonowa i Złoczew w powiecie sieradzkim.
- Obszar ten jest jednym z największych w Polsce skupisk producentów trzody chlewnej. Mimo, że obsada trzody w przeliczeniu na 100 ha jest tu jedna z wyższych w Polsce, nie ma tu olbrzymich, groźnych dla środowiska naturalnego tuczarni przemysłowych. Hodowla oparta jest na rodzinnych fermach ściśle związanych z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi, w których uprawa ziemi ma na celu dostarczanie wysokiej jakości pasz naturalnych na potrzeby hodowanych świń. Są to w większości bardzo nowoczesne gospodarstwa wyspecjalizowane w hodowli trzody, gdzie na jeden cykl produkcyjny hoduje się od kilkunastu do ok. 1500 tuczników. Wysoka jakość i warunki hodowli, dbałość o zachowanie czystości środowiska naturalnego oraz stosowanie wysokiej jakości pasz produkowanych z własnych zbóż, wg własnych, często zachowywanych w ścisłej rodzinnej tajemnicy receptur powoduje, że mięso wieprzowe wyprodukowane na tym obszarze jest wysokiej jakości mikrobiologicznej, technologicznej oraz o wysokiej zdrowotności i o wyjątkowych walorach smakowych po przetworzeniu, co jest wyczuwalne nawet przez mniej wytrawnych smakoszy. Jedna z tajemnic sukcesu tkwi w czystym środowisku naturalnym Obszaru Chronionego Krajobrazu doliny  Prosny. Czyste środowisko umożliwia sporządzanie pasz roślinnych, dzięki którym możliwe jest uzyskanie wysokiej jakości mięsa – mówi Ewa Grela, prezes Stowarzyszenia ,,Między Prosną a Wartą”.

Stowarzyszenie postawiło sobie za cel, aby w porozumieniu z hodowcami i przetwórcami normy hodowli ująć w pewne ramy zmierzające do utrzymania i podnoszenia wysokiej jakości uzyskiwanego mięsa wieprzowego, a następnie do produkcji przetworów z tego o wyjątkowych walorach mięsa. Dobrowolne przystąpienie do programu i spełnianie przyjętych norm potwierdzane jest nadaniem gospodarstwu certyfikatu jakości „Między Prosną a Wartą”. Certyfikat ten jest swego rodzaju lokalnym znakiem jakości.

Podobne certyfikaty przyznawane są zakładom przetwórczym dla tych wyrobów, które są wykonane z mięsa pochodzącego z gospodarstw posiadających taki certyfikat lub są lokalną specjalnością charakterystyczną dla obszaru „Między Prosną a Wartą”.  
Stowarzyszenie promuje zarówno gospodarstwa hodowlane jak i zakłady przetwórstwa mięsnego, a ponadto stara się ułatwiać obrót mięsem wieprzowym poprzez organizację wirtualnego magazynu, poprzez który rolnicy mogą sprzedawać tuczniki.




POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę