OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sezon na winniczki

18 maja 2004

Wkrótce na stoły francuskich i włoskich smakoszy trafi ponad 4 i pół miliona polskich winniczków - w województwie warmińsko - mazurskim rozpoczął się już tegoroczny sezon zbiorów.

Na wytropienie takiej liczby ślimaków zbieracze będą mieli miesiąc. Winniczków nie będzie można zbierać na terenie parków krajobrazowych, rezerwatów i użytków ekologicznych. W Polsce jedzenie ślimaków nie jest zbyt popularne, a szkoda, bo odpowiednio przyrządzone mają ponoć delikatne mięso - w smaku podobne do drobiu. Niewiele osób wie, że winniczki trafiły do Polski w średniowieczu za sprawą francuskich zakonników. Mnisi hodowali je w przykościelnych ogródkach, jako składnik diety w czasie postów. Największe skupiska tych ślimaków występują dziś na Warmii i Mazurach w okolicach Elbląga, Braniewa, Olsztyna i Ełku.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę