Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Światowy Dzień Jaja - 9 października 2015 r.

6 października 2015
Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj - napisała w tym roku na swojej stronie internetowej Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC ).http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/?lang=pl
Światowy Dzień Jaja został ustanowiony w 1996 roku w Wiedniu podczas konferencji IEC, gdzie zdecydowano, że każdego roku święto to przypadać będzie na drugi piątek października. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami i dotrzeć w ten sposób do konsumentów, zachęcając ich do zwiększenia spożycia jaj.


Potwierdzamy, na podstawie całorocznego monitoringu mediów, że dziennikarze naukowi i dietetycy śledzą najnowsze publikacje ekspertów zajmujących się badaniami nad wpływem jaj na nasze zdrowie i rozpowszechniają informacje dotyczące wartości odżywczej i walorów zdrowotnych jaj. Wykazują w ten sposób, że jaja są niezbędne w codziennej diecie.
Na tej podstawie, Prezes Izby – Rafał Ratajczak może z optymizmem prognozować wzrost konsumpcji jaj w wypowiedzi dla Pulsu Biznesu ( art. red. Michaliny Szczepańskiej pt. „Żywnościowe wzloty i upadki pięciolecia.” 7.09.2105 r. ) : - Opinia o jajach mocno się zmienia. Przez ostatnie lata cierpiały z powodu wielu niesłusznych doniesień – dziś są zalecane i przez lekarzy i dietetyków. Sprzyja im tez rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym co jedzą. Rynek rośnie tez wraz z rozwojem przemysłu przetwórczego, który zużywa jaja do swoich produktów.


Ustanowiona przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz w 2015 r. Fundacja Jedzmy Jaja.pl jest wyposażona w niepodważalne argumenty naukowe do upowszechniania w społeczeństwie wiedzy o cennych właściwościach jaj oraz ich promocji w celu zwiększenia spożycia.
Jaja mają utrwaloną już w wielu mediach pozycję jednego z najbardziej wartościowych, prozdrowotnych produktów żywnościowych, między innymi, w „Gazecie Wyborczej” oraz w jej stałych dodatkach do wydania głównego, takich jak : „Nauka” ; „Tylko Zdrowie” i „Palce Lizać.”


Znana i ceniona dziennikarka naukowa – Irena Cieślińska od kilku lat dociera do najnowszych badań naukowych i przekazuje je czytelnikom. W artykule pt. „11 powodów dla których warto jeść jajka” ( „Tylko zdrowie”,”Gazeta Wyborcza” 1.04.2015 r. ) http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,17685418,11powodowdlaktorychwartojescjajka.html powołała się na „ dziesiątki wykonanych badań, które nie wykazały żadnej zależności między liczbą pałaszowanych jajek a problemami z sercem.”
„ Metanaliza 17 badań opracowana przez prof. Franka Hu * z Harvard T.H. Chan School of Public Healt , wykazała, że jedzenie jajek nie podwyższa ryzyka zawału ani udaru. Wprawdzie zawierają sporo cholesterolu, ale większość to tzw. dobry cholesterol , który nie tylko nie szkodzi, ale też poprawia profil lipidowy.”
Red. Irena Cieślińska docieka „Co się stało, że dziś jaja odzyskały dobre imię ? Dietetycy zmienili zdanie ? Też. Ale same jajka również się zmieniły. Poprawiły się . Dzisiejsze jajka mają o 70 % wyższą zawartość witaminy D niż te, które kury znosiły ćwierć wieku temu. Zawierają także o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych, 13 % mniej kalorii o jedną dziesiątą mniej cholesterolu. Jakim cudem ? Jesteś tym co jesz – głosi stara mądrość. To samo tyczy się kur i w następstwie- jajek. Karmione bardziej zbilansowaną paszą i zwitaminizowaną karmą ptaki znoszą bogatsze w składniki odżywcze jajka. Dziś już nie ma żadnych wątpliwości, że jaja jeść należy z następujących powodów :

1. Wspomagają odchudzanie,
2. Zapobiegają anemii.
3. Wzmacniają system odpornościowy.
4. Poprawiają pamięć.
5. Zmniejszają ryzyko chorób serca.
6. Chronią wzrok.
7. Wzmacniają mięśnie.
8. Wzmacniają kości i zęby.
9. Zwalczają zapalenia.
10. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
11. Upiększają.


A w dodatku nie podnoszą poziomu cholesterolu.

*Prof. Frank Hu z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego zajmuje się problematyką żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w szczególności cukrzycy i chorób krążenia.

Hasło – „Jedzmy Jajka. Nawet codziennie.” autorstwa Prof. Tadeusza Trziszki, obecnie jest powszechnie wykorzystywane przez dietetyków i dziennikarzy. Przykładem jest artykuł Joanny Bosakowskiej - dziennikarki piszącej w ramach projektu „Rakoodporni” realizowanego przez ” Gazetę Wyborczą”( GW, 14-16 sierpnia 2015 r. ). http://poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,18554113,joanna-bosakowska-jedzmy-jajka-nawet-codziennie-felieton.html
O jajach napisała : „Nie tylko żywią, ale i leczą. Związki, które naukowcy odkryli w kurzych jajach, mogą stać się bazą do produkcji leków na raka czy chorobę Alzheimera. Jaja, po latach pobytu na czarnej liście, oskarżone – niesłusznie o wpływ na wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – miażdżycę i choroby serca oraz układu krążenia, wracają do łask naukowców, dietetyków i konsumentów.”
Przypomniała także, jakim hasłem w latach pięćdziesiątych w Wielkiej Brytanii namawiano do spożywania jaj : „W połowie ubiegłego wieku Brytyjczycy, zanim wyruszyli do pracy, zjadali na śniadanie jajko. Zachęcał ich do tego slogan reklamowy : „Go to work on an egg” – Idź do pracy na jajku. To hasło znów powinno być popularne.”

Nie tylko red. Joanna Bosakowska, ale także wielu innych dziennikarzy, pisząc w ostatnim czasie na temat jaj, powołuje się na wyniki badań fińskich naukowców z University of Eastern Finland opublikowanych w tym roku w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition*.
Ich zdaniem, jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. o ponad jedną trzecią.

Na stronie http://www.rmf24.pl , 3 kwietnia 2015 r. w artykule pt. „Jajka mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.” przeczytaliśmy o wynikach fińskich badań:
„ Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą.
Najnowsze fińskie badania zwyczajów żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi.
U mężczyzn, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porównaniu do tych, którzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.”

*American Journal of Clinical Nutrition jest profesjonalnym, najwyżej ocenianym czasopismem zajmującym się problematyką żywienia i dietetyką. Czasopismo to publikuje najnowsze światowe badania podstawowe i kliniczne dotyczące żywienia człowieka w zakresie następujących zagadnień : otyłość, witaminy i minerały, odżywianie a choroby, energia i metabolizm.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę