aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 18.062,0 ton żywca, w tym 10.766,3 ton trzody chlewnej i 7.295,7 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 12.060,2 ton; mięso wieprzowe 8.219,9 ton, tj. 68,2%, a wołowe 3.840,3 ton tj. 31,8%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 05.05.01 4,33 4,83 4,55 2,37 3,17 2,93
2. 21.04.01 4,30 4,83 4,56 2,50 3,17 2,90
3. 06.05.00 3,20 3,70 3,49 2,70 3,40 3,12
4. 1-2(zł/q) +0,03 0,00 -0,01 -0,13 0,00 +0,03
5. 1:2 (%) +0,70 0,00 -0,22 -5,20 0,00 +1,03
6. 1-3(zł/q) +1,13 +1,13 +1,06 -0,33 -0,23 -0,19
7. 1:3 (%) +35,31 +30,54 +30,37 -12,22 -6,77 -6,09

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 902 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 190,6 ton, w tym:

  • 540 szt. trzody o wadze 45,7 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 362 szt. bydła o wadze 144,9 ton, co stanowiło 2,0% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Z uwagi na przypadające w ubiegłym tygodniu dni wolne od pracy bieżąca informacja obejmuje dwa kolejne tygodnie z 10-dniowym okresem skupu. W związku z tym odstąpiono od porównywania bezwzględnych wielkości, zastępując je średniodziennymi.
Skup trzody chlewnej rozpatrywany w stosunku do poprzedniego okresu wzrósł o 33% do poziomu 1.076,6 ton średnio w ciągu dnia. Analizując sytuację na rynku żywca wieprzowego w ciągu ostatnich kilku tygodni stwierdza się, że po znaczących wahaniach spowodowanych Świętami Wielkanocnymi skup tej kategorii zwierząt powrócił do średniego poziomu z miesiąca marca.
Średnia cena skupu 1 kg trzody kl. I spadła o 0,01 zł i wynosiła 4,55 zł.
Siedemnaście zakładów pozyskało surowiec wieprzowy w ilości 58,3 ton od producentów krajowych i 20,0 ton z ARR. Import wieprzowiny wyniósł 200,0 ton. 
W analizowanym okresie w przeciągu 10 dni skupiono ogółem 7.295,7 ton bydła. Biorąc pod uwagę średniodzienne wielkości odnotować należy wzrost o 13,2 % w stosunku do poprzedniego okresu. Skup interwencyjny poprawił znacznie sytuację na rynku żywca wołowego. Porównując okres przed interwencją ARR, bieżący średniodzienny skup tej kategorii zwierząt jest prawie trzykrotnie wyższy. Mimo zwiększonego skupu nadal notowana jest bardzo wysoka podaż bydła. Skup limitowany jest nie tylko małym popytem na wołowinę, ale również zmniejszającą się liczbą zakładów spełniających kryteria przepisów weterynaryjnych w zakresie uboju bydła. Przykładem może być województwo podkarpackie, w którym cztery zakłady zmuszone były odrzucić ofertę współpracy z ARR. Trudności ze skupem sygnalizowane są również z województw: lubelskiego i kujawsko-pomorskiego.
Cztery zakłady zakupiły mięso wołowe w ilości 21,7 ton od producentów krajowych.

Ceny prosiąt na targowiskach

Ceny prosiąt wynosiły od 160,00 zł/para w województwie dolnośląskim do 300,00 zł/para w województwie małopolskim.

Eksport 

Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 931,4 ton mięsa i jego przetworów, z czego 34,7% stanowiły wędliny, 28,2% - mięso wieprzowe, 27,3% - mięso wołowe i 9,8% - konserwy. Import do Rosji stanowił 58,5% W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 28 badanych zakładach eksport stanowił 9,6 %.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 3.079,2 ton mięsa z uboju, w tym 754,1 ton półtusz wieprzowych i 1.551,0 ton ćwierci wołowych,

  • 9.661,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.757,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 5.057,8 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe Ćwierci wołowe (zady) Mięso kulinarne (5 rodzajów)

Wędliny

(6 asort.)

1. 05.05.01 7,38 6,31 6,93 10,96 14,57
2. 21.04.01 7,44 6,20 6,85 10,93 13,72
3. 06.05.00 5,52 5,66 6,43 10,03 12,39
4. 1-2(zł/q) -0,06 +0,11 +0,08 +0,03 +0,85
5. 1:2 (%) -0,81 +1,77 +1,17 +0,27 +6,19
6. 1-3(zł/q) +1,86 +0,65 +0,50 +0,93 +2,18
7. 1:3 (%) +33,69 +11,48 +7,78 +9,27 +17,59

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 17 - 21.04.2001 r. skupiono ogółem 16.008 szt. trzody, z czego 13.628 szt. (85,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 2.380 szt. (14,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,6% i kl. R - 27,9%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 1,4%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 17/2001


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę