aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 12.471,7 ton żywca, w tym 7.543,6 ton trzody chlewnej i 4.928,1 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 8.440,3 ton; mięso wieprzowe 5.840,1 ton, tj. 69,2%, a wołowe 2.600,2 ton tj. 30,8%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 12.05.01 4,18 4,83 4,41 2,47 3,19 2,93
2. 05.05.01 4,33 4,83 4,55 2,37 3,17 2,93
3. 13.05.00 3,30 3,85 3,53 2,70 3,40 3,12
4. 1-2(zł/q) -0,15 0,00 -0,14 +0,10 +0,02 0,00
5. 1:2 (%) -3,46 0,00 -3,08 +4,22 +0,63 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,88 +0,98 +0,88 -0,23 -0,21 -0,19
7. 1:3 (%) +26,67 +25,45 +24,93 -8,52 -6,18 -6,09

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 563 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 150,5 ton, w tym:

  • 243 szt. trzody o wadze 20,7 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 320 szt. bydła o wadze 129,8 ton, co stanowiło 2,6% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Z uwagi na dłuższy poprzednio analizowany okres skupu odstąpiono w bieżącym tygodniu od porównywania bezwzględnych wielkości, zastępując je średniodziennymi.
Skup trzody chlewnej w stosunku do poprzedniego okresu wzrósł o 16,8% do poziomu 1.257,3 ton średnio w ciągu dnia. Średnia cena skupu 1 kg trzody kl. I spadła o 0,14 zł i wyniosła 4,41 zł.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych trzynaście zakładów zakupiło 372,1 ton mięsa od producentów krajowych i 35,0 ton z ARR. Nie zanotowano importu wieprzowiny.
Utrzymuje się wzrastająca tendencja skupu bydła rzeźnego wskutek interwencyjnego działania Agencji Rynku Rolnego. Średniodzienny skup żywca wołowego wzrósł o 12,6% w stosunku do poprzedniego okresu. Mimo zwiększonego skupu nadal notowana jest bardzo wysoka podaż tej kategorii zwierząt w województwach: opolskim i kujawsko-pomorskim. Nie zmieniła się sytuacja w woj. podkarpackim, gdzie zakłady limitują skup bydła rzeźnego, bądź nie skupują go w ogóle z uwagi na zakaz uboju.
Siedem zakładów zakupiło mięso wołowe w ilości 41,8 ton od producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z ubiegłego tygodnia w wysokości 2,93 zł/kg. Nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,65 zł/kg odnotowano w województwach: pomorskim i śląskim.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższa cena 150 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacona była w województwach: lubelskim i warmińsko-mazurskim, najwyższa 270 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w woj. lubelskim.

Eksport 

Cztery zakłady wyeksportowały łącznie 354,1 ton mięsa i jego przetworów, z czego 53,4% stanowiły wędliny i konserwy, 41,0% - mięso wołowe i 5,6% - mięso wieprzowe. Eksport do Rosji i Włoch wynosił 70,9%. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 28 badanych zakładach eksport stanowił 6,2%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.286,9 ton mięsa z uboju, w tym 448,1 ton półtusz wieprzowych i 838,8 ton ćwierci wołowych,

  • 5.678,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.284,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.642,5 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe Ćwierci wołowe (zady) Mięso kulinarne (5 rodzajów)

Wędliny

(6 asort.)

1. 12.05.01 7,40 6,25 6,92 10,84 14,66
2. 05.05.01 7,38 6,31 6,93 10,96 14,57
3. 13.05.00 5,57 6,06 7,03 10,09 12,43
4. 1-2(zł/q) +0,02 -0,06 -0,01 -0,12 +0,09
5. 1:2 (%) +0,27 -0,95 -0,14 -1,10 +0,62
6. 1-3(zł/q) +1,83 +0,19 -0,11 +0,75 +2,23
7. 1:3 (%) +32,85 +3,13 -1,57 +7,43 +17,94

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 23.04 - 05.05.2001 r. skupiono ogółem 41.272 szt. trzody, z czego 34.693 szt. (84,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 6.579 szt. (15,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 28,5% i kl. R - 28,3%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 1,2%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 18/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę