Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 11.871,1 ton żywca, w tym 9.576,2 ton trzody chlewnej i 2.294,9 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 8.642,6 ton, w tym: mięso wieprzowe –
7.453,6 ton, tj. 86,2% i mięso wołowe – 1.189,0 ton tj. 13,8%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 15.12.01 | 4,28 | 4,95 | 4,52 | 2,91 | 3,40 | 3,15 |
2. | 08.12.01 | 4,30 | 4,88 | 4,53 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
3. | 16.12.00 | 3,71 | 4,54 | 4,02 | 2,50 | 3,81 | 3,26 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,02 | +0,07 | -0,01 | -0,03 | 0,00 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | -0,47 | +1,43 | -0,22 | -1,02 | 0,00 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,57 | +0,41 | +0,50 | +0,41 | -0,41 | -0,11 |
7. | 1:3 (%) | +15,36 | +9,03 | +12,44 | +16,40 | -10,76 | -3,37 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 920 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 168,2 ton, w tym:
573 szt. trzody o wadze 51,1 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
347 szt. bydła o wadze 117,1 ton, co stanowiło 5,1% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych,
w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, dalszy
wzrost skupu (o 18,1%), spowodowany przedświątecznym gromadzeniem zapasów mięsa.
Wzrost ten nie wpłynął zasadniczo na ceny; średnia cena trzody kl. I spadła
zaledwie o 1 gr w porównaniu do ubiegłego tygodnia, do poziomu 4,52 zł/kg.
W bieżącym tygodniu wzrosły także o 30,0% dodatkowe zakupy surowca
wieprzowego, dokonane przez objęte badaniem zakłady mięsne. Piętnaście
jednostek zakupiło 746,1 ton mięsa u innych producentów krajowych. Pięć zakładów
pozyskało wieprzowinę z importu w ilości 411,8 ton. Nie zarejestrowano
transakcji handlowych z ARR.
Na rynku bydła rzeźnego nastąpiły również korzystne zmiany w okresie przedświątecznym.
Skup tej kategorii zwierząt zwiększył się o 8,7% przy utrzymującej się od
miesiąca na niskim poziomie 3,15 zł/kg średniej cenie skupu bydła kl. A.
Wzrosła natomiast o 3 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę (1,90 zł/kg)
płacono za tę klasę zwierząt w województwie śląskim, najwyższą (2,80 zł/kg)
– w województwie łódzkim. Znaczący, powyżej 25,0%, udział krów w
skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w czterech
województwach: wielkopolskim – 59,5, małopolskim – 50,0%, lubuskim
– 32,3% i podkarpackim – 31,4%.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wołowych
dziewięć zakładów zakupiło 85,9 ton wołowiny od producentów krajowych.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej – spadek wielkości skupu o 4,1%
przy wzroście ceny skupu o 12,4%, dla bydła natomiast odwrotnie – wzrost
skupu o 24,1% przy spadku ceny o 3,4%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 320,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim i lubelskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 578,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 69,2% stanowiły wędliny i konserwy, 19,8% – mięso wołowe, 6,3% – uboczne artykuły uboju i 4,7% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu wzrosła nieznacznie (o 1,5%) w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 8,3%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.247,2 ton mięsa z uboju, w tym 1.138,1 ton półtusz wieprzowych i 109,1 ton ćwierci wołowych,
7.001,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.894,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.656,1 ton wędlin oraz 1.450,2 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 15.12.01 | 7,19 | 6,20 | 7,08 | 11,24 | 14,25 |
2. | 08.12.01 | 7,15 | 6,19 | 6,96 | 11,22 | 14,15 |
3. | 16.12.00 | 6,55 | 6,75 | 7,49 | 11,00 | 13,17 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,04 | +0,01 | +0,12 | +0,02 | +0,10 |
5. | 1:2 (%) | +0,56 | +0,16 | +1,72 | +0,18 | +0,71 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,64 | -0,55 | -0,41 | +0,24 | +1,08 |
7. | 1:3 (%) | +9,77 | -8,15 | -5,47 | +2,18 | +8,20 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 03-08.12.2001 r. skupiono ogółem 27.742 szt. trzody, z czego 23.523 szt. (84,8%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.219 szt. (15,2%) – wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 46/2001