aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

27 grudnia 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 11.871,1 ton żywca, w tym 9.576,2 ton trzody chlewnej i 2.294,9 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 8.642,6 ton, w tym: mięso wieprzowe – 7.453,6 ton, tj. 86,2% i mięso wołowe – 1.189,0 ton tj. 13,8%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 15.12.01 4,28 4,95 4,52 2,91 3,40 3,15
2. 08.12.01 4,30 4,88 4,53 2,94 3,40 3,15
3. 16.12.00 3,71 4,54 4,02 2,50 3,81 3,26
4. 1-2(zł/q) -0,02 +0,07 -0,01 -0,03 0,00 0,00
5. 1:2 (%) -0,47 +1,43 -0,22 -1,02 0,00 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,57 +0,41 +0,50 +0,41 -0,41 -0,11
7. 1:3 (%) +15,36 +9,03 +12,44 +16,40 -10,76 -3,37

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 920 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 168,2 ton, w tym:

  • 573 szt. trzody o wadze 51,1 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 347 szt. bydła o wadze 117,1 ton, co stanowiło 5,1% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych, w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, dalszy wzrost skupu (o 18,1%), spowodowany przedświątecznym gromadzeniem zapasów mięsa. Wzrost ten nie wpłynął zasadniczo na ceny; średnia cena trzody kl. I spadła zaledwie o 1 gr w porównaniu do ubiegłego tygodnia, do poziomu 4,52 zł/kg.
W bieżącym tygodniu wzrosły także o 30,0% dodatkowe zakupy surowca wieprzowego, dokonane przez objęte badaniem zakłady mięsne. Piętnaście jednostek zakupiło 746,1 ton mięsa u innych producentów krajowych. Pięć zakładów pozyskało wieprzowinę z importu w ilości 411,8 ton. Nie zarejestrowano transakcji handlowych z ARR.
Na rynku bydła rzeźnego nastąpiły również korzystne zmiany w okresie przedświątecznym. Skup tej kategorii zwierząt zwiększył się o 8,7% przy utrzymującej się od miesiąca na niskim poziomie 3,15 zł/kg średniej cenie skupu bydła kl. A.
Wzrosła natomiast o 3 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę (1,90 zł/kg) płacono za tę klasę zwierząt w województwie śląskim, najwyższą (2,80 zł/kg) – w województwie łódzkim. Znaczący, powyżej 25,0%, udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w czterech województwach: wielkopolskim – 59,5, małopolskim – 50,0%, lubuskim – 32,3% i podkarpackim – 31,4%.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wołowych dziewięć zakładów zakupiło 85,9 ton wołowiny od producentów krajowych.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej – spadek wielkości skupu o 4,1% przy wzroście ceny skupu o 12,4%, dla bydła natomiast odwrotnie – wzrost skupu o 24,1% przy spadku ceny o 3,4%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 320,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim i lubelskim.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 578,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 69,2% stanowiły wędliny i konserwy, 19,8% – mięso wołowe, 6,3% – uboczne artykuły uboju i 4,7% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu wzrosła nieznacznie (o 1,5%) w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 8,3%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.247,2 ton mięsa z uboju, w tym 1.138,1 ton półtusz wieprzowych i 109,1 ton ćwierci wołowych,

  • 7.001,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.894,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.656,1 ton wędlin oraz 1.450,2 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 15.12.01 7,19 6,20 7,08 11,24 14,25
2. 08.12.01 7,15 6,19 6,96 11,22 14,15
3. 16.12.00 6,55 6,75 7,49 11,00 13,17
4. 1-2(zł/q) +0,04 +0,01 +0,12 +0,02 +0,10
5. 1:2 (%) +0,56 +0,16 +1,72 +0,18 +0,71
6. 1-3(zł/q) +0,64 -0,55 -0,41 +0,24 +1,08
7. 1:3 (%) +9,77 -8,15 -5,47 +2,18 +8,20

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 03-08.12.2001 r. skupiono ogółem 27.742 szt. trzody, z czego 23.523 szt. (84,8%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.219 szt. (15,2%) – wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 46/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę