aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Tańsze tłuszcze na giełdach

8 lipca 2005

Na giełdach towarowych obniżki tłuszczy oraz i tak zawsze najtańszych podgardeł czy nóg. Ceny spadły średnio o kilka, a nawet kilkanaście procent. Powód – ponownie są trudności z eksportem na wschód, a nasz rynek nie jest w stanie wchłonąć nadwyżek.

Tymczasem koszty magazynowania są bardzo duże. Obniżki cen szybko przyniosły efekt. Firmom coraz łatwiej znaleźć nabywców. Inna sytuacja jest z półtuszami wieprzowymi i drogimi elementami. Przez ostatnie 2–3 tygodnie ceny rosły, teraz są stabilne. Kilogram świeżej szynki kosztuje średnio 7,30 złotych, karkówka jest prawie o 2 złote droższa. Najwięcej zakupów detalicznych klienci robią w weekendy, w ciągu tygodnia niestety znacznie mniej – oceniają firmy mięsne.

A na rynku wołowiny podwyżki. Podaż znacznie spadła, dlatego ceny poszły do góry. Za ćwierci z młodego bydła trzeba zapłacić na giełdach towarowych nawet 9 złotych za kilogram, ćwierci z bydła dorosłego są o ponad złotówkę tańsze.


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę