Zasady identyfikacji trzody chlewnej

26 kwietnia 2004

(stan prawny: styczeń 2004)

Obowiązek identyfikacji trzody chlewnej wynika z art.7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 roku o zwalczaniu chorób zakaźnych, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U.99.66.752 ze zmianami).

Aktem wykonawczym wprowadzającym szczegółowe zasady określone w wymienionej wyżej ustawie jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2003 roku w sprawie oznakowania owiec, kóz oraz świń, paszportów koni, prowadzenia rejestrów i ksiąg rejestracji (Dz.U.03.112.1063).

Trzoda chlewna może być wprowadzona na rynek jeśli:

  • Jest oznakowana
  • Jest wpisana do księgi rejestracji
  • Zaopatrzona jest w świadectwo zdrowia wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii.

POWIĄZANE

Stany Zjednoczone wstrzymały import mięsa wołowego z Brazylii z powodu "powtarza...

Do 11 lipca br. producenci świń będą mogli składać wnioski o pomoc państwa w zwi...

W gospodarstwie na terenie gminy Nurzec Stacja (Podlaskie) wykryto kolejne w kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę