Korekcja racic

Ważnym zabiegiem związanym z pielęgnacją bydła jest systematyczna kontrola przyrostu rogu racicowego. Zaniedbanie pielęgnacji racic prowadzi do kulawizn, zniekształceń kości i

19 czerwca 2002

Beta karoten w żywieniu bydła

Beta karoten, wbrew panującej opinii, nie może być zastąpiony witaminą A. Jego brak, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, prowadzi do groźnych dla bydła zaburzeń gruczołów

19 czerwca 2002

Poprawa jakości pasz objętościowych drogą zwiększenia efektywnościprodukcji mleka

Wielu specjalistów zajmujących się efektywnością skarmiania pasz objętościowych udowadnia, że tylko poprzez ich odpowiedni dobór i poprawę jakości zwiększyć można o ok. 1500 l

19 czerwca 2002

Ketoza - choroba wysoko wydajnych krów mlecznych

Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób przemiany materii u bydła. Szczególnie narażone na nią są krowy wysokomleczne, będące w szczytowym okresie laktacji. Jej wystąpienie może być

19 czerwca 2002

Żywienie a skład mleka

W literaturze można spotkać się ze stwierdzeniem, że obecnie nie ma w Polsce krowy (poza rasami mięsnymi), która odpowiednio odchowana i żywiona nie byłaby w stanie wyprodukować 4000 l

19 czerwca 2002

Regulacja rynku mleka w Polsce i Unii Europejskiej

System regulacji rynku mleka w Polsce stosowany dotychczas różni się od stosowanego w Unii Europejskiej. Poziom wsparcia rynku mleka w Polsce jest ponad 10-ciokrotnie mniejszy niż w Unii

19 czerwca 2002

Słoma jako pasza

Mimo, że słoma zbożowa zawiera dość dużo składników odżywczych, ze względu na zdrewniałe błony komórkowe, w małym stopniu wykorzystywana jest przez zwierzęta. Krowy i owce trawią słomę w

19 czerwca 2002

Przyczyny wzrostu liczby komórek somatycznych w mleku

Spełnienie wymogów odnośnie zawartości komórek somatycznych w mleku przysparza producentom mleka najwięcej problemów. Przyjmuje się, że mleko ze zdrowego wymienia zawiera około 100 tys./ml

19 czerwca 2002

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 2 do 7 IV 2001 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,96 0,43 0,70 jogurt

19 czerwca 2002

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 26 do 31 III 2001 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,97 0,43 0,69 jogurt

19 czerwca 2002
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę