Oświetlenie LED 280-315nm przedłuża świeżość produktów

3 grudnia 2015
Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie pokryją się pleśnią. Lodówki wyposażone w diody LED emitujące odpowiednie promieniowanie mogą opóźniać psucie się także innych produktów żywnościowych.

Badacze z Food Components and Health Laboratory w Beltsville i Sensor Electronic Technology, Inc. (SETi) w Columbii pokazali, w jaki sposób trzeba naświetlać truskawki, by w warunkach niskiej temperatury i wysokiej wilgotności, charakterystycznych dla naszych lodówek, utrzymać ich świeżość jak najdłużej. Swoje odkrycie zaprezentują w przyszłym tygodniu podczas konferencji CLEO (Conference on Lasers and Electro-Optics) w San Jose.

Pomysł naświetlania produktów żywnościowych promieniowaniem ultrafioletowym nie jest oczywiście nowy. Problemem było jednak zastosowanie go w przypadku tak delikatnych owoców, jak truskawki w taki sposób, by nie doprowadzić do ich wysuszenia. Badacze z Beltsville i Columbii odnieśli sukces dzięki zastosowaniu jako źródła promieni ultrafioletowych nowoczesnych diod LED. Takie diody są odpowiednio małe, trwałe, energooszczędne i pozwalają na precyzyjny wybór zakresu promieniowania.

Naukowcy zastosowali diody LED, emitujące promieniowanie ultrafioletowe w takim zakresie, jak to słoneczne, które dociera do powierzchni Ziemi. Porównano jego działanie z promieniowaniem w zakresie UVC. Okazało się, że o ile UVC faktycznie zapobiega rozwojowi pleśni, ale w przypadku uszkodzonych owoców znacznie przyspiesza procesy gnilne. Wykorzystanie promieniowania o niższej energii (UVB) pozwalało opóźnić zarówno pleśnienie, jak i gnicie truskawek, przedłużało okres ich świeżości co najmniej dwukrotnie. Potwierdziły to nie tylko badania stanu zewnętrznego, ale też wilgotności i składu chemicznego owoców.

Kluczowe znaczenie dla sukcesu eksperymentu miało zastosowanie niewielkiego źródła, które oferuje promieniowanie o precyzyjnie określonym zakresie długości fali i sprawdza się w warunkach niskiej temperatury. Zdaniem inżynierów z firmy SETi, która opracowała technologię wytwarzania takich diod LED, ich zastosowanie w produktach gospodarstwa domowego może pomóc w przedłużeniu trwałości także innych produktów żywnościowych. To może być istotny krok w drodze do ograniczenia marnotrawstwa żywności.



POWIĄZANE

Twórcy programów graficznych takich jak CorelDRAW Graphics Suite 2017 czy platfo...

Creotech Instruments opiera swoją działalność nie tylko na przemyśle kosmicznym,...

Po modzie na uprawianie własnych ziół, pomidorów, truskawek, drzew i krzewów owo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę