Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina

7 marca 2016
Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina
PAP/EPA / JANOS VAJDA

Smakosze trunków w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina. Węgierski producent win Danubiana zanotował w 2015 roku wzrost sprzedaży o 6 procent.

Firma Danubiana wyprodukowała w ubiegłym roku 138 tysięcy hektolitrów win - poinformował dyrektor zarządzający Gyozo Schmidt w wywiadzie dla agencji MTI.

Przychody Danubiany wyniosły w 2015 r. 13 milionów euro.

Eksport win wzrósł w ciągu ostatnich 12 miesięcy o 5 procent. Obecnie stanowi on dla Danubiany 90 procent sprzedaży - mówi Schmidt.

Główne rynki eksportowe dla tej firmy to: Wielka Brytania, Niemcy i kraje skandynawskie.

W 2016 roku Danubiana wyprodukuje ponad 140 tysięcy hektolitrów wina - prognozuje dyrektor zarządzający węgierskiej firmy.

(PAP)


POWIĄZANE

BioBazar działa od 27 listopada 2010 r. Po powrocie do macierzystej siedziby w n...

Grafen już od lat rewolucjonizuje medycynę. Pomaga zwalczać komórki nowotworowe,...

Najnowszy Gladiator, pierwszy od prawie trzech dekad pickup Jeepa, już dostępny ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę