Biogaz_III Forum 2025

Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina

7 marca 2016
Smakosze w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina
PAP/EPA / JANOS VAJDA

Smakosze trunków w Europie nalewają coraz więcej węgierskiego wina. Węgierski producent win Danubiana zanotował w 2015 roku wzrost sprzedaży o 6 procent.

Firma Danubiana wyprodukowała w ubiegłym roku 138 tysięcy hektolitrów win - poinformował dyrektor zarządzający Gyozo Schmidt w wywiadzie dla agencji MTI.

Przychody Danubiany wyniosły w 2015 r. 13 milionów euro.

Eksport win wzrósł w ciągu ostatnich 12 miesięcy o 5 procent. Obecnie stanowi on dla Danubiany 90 procent sprzedaży - mówi Schmidt.

Główne rynki eksportowe dla tej firmy to: Wielka Brytania, Niemcy i kraje skandynawskie.

W 2016 roku Danubiana wyprodukuje ponad 140 tysięcy hektolitrów wina - prognozuje dyrektor zarządzający węgierskiej firmy.

(PAP)


POWIĄZANE

Choć padel jest relatywnie prostym sportem, mniej kontuzjogennym, niż tenis i od...

Ameryka na nowej diecie – czyli jak polityka może pomóc w zdrowym odżywianiu O S...

Krótkie, ale dobrze wykorzystane przerwy w ciągu dnia mogą znacząco poprawiać ja...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę