A_BIO_AGRO_950

Rynek czekolady w Polsce ma jeszcze duży potencjał wzrostu

5 stycznia 2016
Jak podaje portalspozywczy.pl rynek czekolady w Polsce znajduje się w fazie wzrostu. Polacy spożywają zaledwie 2,5 kg czekolady rocznie, podczas gdy Brytyjczycy 11 kg - mówi Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z Nestle Polska SA.

- Wbrew temu, co się powszechnie uważa, to nie Szwajcarzy czy Belgowie są największymi łasuchami czekoladowych przysmaków. Najwięcej czekolady jedzą mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Przeciętny Anglik zjada jej rocznie ponad 11 kg. Statystyczny Niemiec pochłania co roku prawie 7 kg, a Polak około 2,5 kg - Agnieszka Piskała.
- Mamy zatem przed sobą jeszcze dużo do zrobienia w tym słodkim sektorze - dodaje.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę