Ptak_Waw_CTR_2024

Szczecin: PIH kontroluje drinki i jedzenie

3 listopada 2003

Potrawy z produktów przeterminowanych do 3 lat, zaniżana zawartość alkoholu w drinkach i fałszowana na fakturach waga serwowanego jedzenia - to nieprawidłowości wykryte przez kontrolerów PIH w zachodniopomorskich pubach i restauracjach.

Kontrolerzy wzięli pod lupę kilkanaście punktów gastronomicznych w Szczecinie, Koszalinie, Międzyzdrojach, Mielnie i Darłowie. Jak sami mówią, po kontroli o mało nie posiwieli.

Inspekcje odbywały się nagle i bez zapowiedzi. Do lokalu przychodził kontroler, udający klienta. Zamawiał np. drinka, a później ujawniał rzeczywisty cel wizyty. Często okazywało się wtedy, że w drinku – np. wódki z sokiem – były śladowe ilości alkoholu.

Ale drinki z zaniżoną zawartością alkoholu to nie jedyne występki ujawnione w punktach gastronomicznych. Często potrawy były przyrządzane z przeterminowanych produktów. Drożdże, masło, tymianek, sól czosnkowa, cynamon - wymienia Wiesław Pucek z zachodniopomorskiej Państwowej Inspekcji Handlowej. Takie oszustwa były karane surowymi mandatami.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę