aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Coś słodkiego, coś dobrego. Polacy zmieniają śniadaniową dietę

22 września 2016

Jak wiadomo, codzienne pożywne śniadanie to gwarancja dobrze rozpoczętego dnia. Ważne jest jednak nie tylko to, by było obfite, ale i smaczne oraz zaspokajało głód na później. Idealnym rozwiązaniem będzie więc wybór czegoś słodkiego i jednocześnie smacznego.


Dla dietetyków temat węglowodanów to dość trudna i trochę „śliska sprawa”. Z jednej strony źle dobrane produkty są źródłem pustych kalorii. Z drugiej te zawierające „dobre” węglowodany, czyli złożone, są źródłem energii na cały aktywny dzień. Jak więc połączyć pyszny smak i pożywność słodkich produktów, tak by sobie niczego nie odmawiać?


Chcąc schudnąć, zjedz coś słodkiego


Wszyscy, którzy chcą schudnąć, ale nie potrafią odmówić sobie słodyczy, ucieszą się z tej informacji. Otóż naukowcy z Centrum Medycznego Wolfsona w Tel Awiwie1 dają w tym temacie swoistą dyspensę: coś słodkiego warto zjeść właśnie podczas śniadania, co potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych przez nich w zeszłym roku. Ludzki metabolizm pracuje bowiem najszybciej rano, dlatego warto skusić się na taką przekąskę właśnie podczas porannego śniadania. Co ciekawe, jeśli zje się wtedy produkt wysokobiałkowy i z dużą zawartością cukrów, łatwiej się schudnie. Tak skomponowany posiłek na start dnia da poczucie sytości na długo i jednocześnie ułatwi powstrzymanie się przed sięgnięciem po coś słodkiego później, np. wieczorem.


Zmiany na smaczne


Śniadaniowe nawyki Polaków na przestrzeni ostatnich lat zmieniły się – i to na lepsze. Coraz częściej doceniają walory zjedzenia rano śniadania nie w biegu, ale na spokojnie, przy stole z rodziną. Widać to zresztą w wynikach zeszłorocznego badania „Zachowania żywieniowe Polaków” przygotowanego przez CBOS. Aż 79% z nich nie wychodzi z domu, nie przekąsiwszy czegoś po wstaniu z łóżka. Zmienia się także różnorodność zjadanych podczas śniadania produktów spożywczych: 69% rodaków jada wtedy kanapki, 50% dodatkowo sięga po warzywa, a 48% owoce2”. Idealnie pokazuje to, jak bardzo poprawiła się sytuacja materialna rodaków i zwiększyła ich świadomość na temat systematycznego i zdrowego odżywiania się.


Polak mądry przy śniadaniu


Mimo to wciąż aż 1/3 rodaków nie jada śniadań przed wyjściem do pracy – i to najczęściej z braku czasu. Jeśli już jednak uda im się coś przekąsić, to przede wszystkim zwracają uwagę na wartości odżywcze zawarte w spożywanych produktach i dawkę energii, jaką mogą z nich uzyskać. Tak by przetrwać dzień za biurkiem bez spadku wydajności. – Czasem, mając w perspektywie wymagający dzień w pracy, warto pomyśleć o zjedzeniu rano czegoś, co zaspokoi głód do następnego posiłku: będzie smaczne i zarazem pożywne.Po porannym śniadaniu oczekujemy jednego: porządnego zastrzyku energii. Ciasto drożdżowe firmy Dan Cake będzie więc idealnym wyborem – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.


Smacznie i pożytecznie


Zalecenia badaczy o wkomponowaniu słodkości do śniadaniowego menu to nie tylko woda na młyn dla smakoszy słodkości. To także ważna informacja o tym, jak komponować posiłki, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niezbędną rano energię do pracy i zarazem słabość do czegoś słodkiego. Bo wbrew pozorom da się te dwie kwestie pogodzić. – I to właśnie za sprawą naszych ciast drożdżowych. Nie zawierają one żadnych substancji konserwujących, sztucznych barwników czy aromatów, a dodatkowo wersja serowa ma aż 30% nadzienia z chudego twarogu. Warto więc po nie sięgnąć zamiast po słodkie i niezaspokajające na dłuższy czas głodu pełne pustych kalorii batoniki. I co najważniejsze: cieszyć się pysznym smakiem – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.


Czy można zacząć dzień smacznie i pożywnie? Jak najbardziej. Wybierając odpowiednie produkty na poranne śniadanie, można zapewnić sobie odpowiednią dawkę energii do pracy. I to bez potrzeby odmawiania sobie słodkości, które odpowiednio przygotowane idealnie wkomponują się w to menu.


1 Polskie Radio Czwórka: „Deser zjedzony na śniadanie pomoże schudnąć?, dostęp online: http://www.polskieradio.pl/10/484/Artykul/564233,Deser-zjedzony-na-sniadanie-pomoze-schudnac.

2 Badanie CBOS: „Zachowania żywieniowe Polaków”, dostęp online: http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_115_14.PDF.


Biuro prasowe Dan Cake Polonia


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę