Czy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?

26 września 2017
Czy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?

14 października w Warszawie hodowcy z całej Polski spotkają się z ekspertami, aby porozmawiać o perspektywach polskiej żywności na międzynarodowych rynkach. Debata „Made in Poland – jak wykreować modę na polskie produkty? Polska żywność - szanse i perspektywy” rozpocznie I edycję Agro Days. Dni Hodowcy 2017. Według przeprowadzonych na jej potrzeby badań ponad 53% Polaków uważa, że krajowe mięso, wędliny i przetwory mięsne są lepsze od produktów zagranicznych.

Niewiele mniejszy odsetek wskazuje na pieczywo i wypieki (48%), a co trzeci badany - na warzywa i owoce oraz nabiał i produkty mleczne. Bardzo nisko, w porównaniu z zagranicznymi, oceniane są ryby, zboża i przetwory zbożowe, słodycze, a także alkohole.

Które Pana/Pani zdaniem polskie produkty są lepsze od produktów zagranicznych? Proszę wskazać max. 3 kategorie.

Clipboard01.jpg

Badanie zrealizowane na zlecenie De Heus przez SW Research na próbie 520 respondentów. 


Polskie produkty znakomicie radzą sobie na rynkach europejskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy do UE żywność o rekordowej wartości 24,1 mld zł. Udział rodzimych produktów mlecznych i mleka stanowi 8,2 proc. całego rynku UE. Świetnie radzi sobie również polskie mięso – z udziałem na poziomie 10,4 proc. Eksperci zapowiadają, że to dobry czas, by otworzyć się na nowe rynki.  

Od kilku lat polskim hitem eksportowym jest niewątpliwie drób. W ślad za drobiarzami mogą pójść hodowcy bydła mlecznego, sprzyja temu koniunktura na rynku tego surowca. Kolejnym przystankiem w podboju światowych rynków będzie prawdopodobnie Azja i Afryka – zauważa Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus.

O perspektywach dalszego rozwoju rozmawiać będą eksperci i hodowcy podczas debaty, która odbędzie się w trakcie konferencji otwierającej Agro Days. Dni Hodowcy 2017. W ramach panelu eksperci porozmawiają m.in. o konkurencyjności polskiej żywności na arenie międzynarodowej, a także o bezpieczeństwie produkcji i preferencjach konsumentów. W debacie wezmą udział przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Krajowej Rady Drobiarstwa, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Banku BGŻ BNP Paribas, hodowców oraz firmy De Heus – organizatora wydarzenia.

Na potrzeby debaty przeprowadzono badania na temat preferencji rodzimych konsumentów. Czy Polacy czytają etykietki na produktach, czy poprawnie odczytują oznaczenia? Gdzie kupują najlepsze jajka i co oznacza kod na nich? Co ich zdaniem wpływa na smak żywności? Ile spożywamy jaj, mięsa i mleka? Co w największym stopniu zachęca nas do zakupu i dlaczego nie jest to cena? Co z tym GMO? A z antybiotykami? Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać już 14 października.

- Nasze badania ujawniły ciekawy obraz polskich konsumentów. Wiemy już, co najbardziej cenią konsumenci, kto z kupujących zwraca uwagę na smak, kogo kusi atrakcyjna cena, kogo można przyciągnąć dobrym składem produktów, a kto jest w stanie zapłacić więcej za żywność wyższej jakości. Zgromadziliśmy także wiele cennych danych dla hodowców, m.in. opinii o sposobach żywienia zwierząt, o walorach polskiego mięsa i o jego postrzeganiu wśród konsumentów. Więcej na razie nie zdradzę, ale mogę zapewnić, że pełne wyniki zainteresują zarówno hodowców, konsumentów, jak i producentów żywności – dodaje Kamiński.

Po konferencji na odwiedzających czeka bogaty program warsztatów i paneli sektorowych. Przestrzeń targowa I edycji Agro Days. Dni Hodowcy 2017 została podzielona na trzy sekcje tematyczne: bydło, trzoda i drób. Swoją ofertę zaprezentuje ponad 65 firm ze wszystkich etapów produkcji zwierzęcej. Hodowcy z całej Polski będą mogli również skorzystać z specjalnych stref: pokazowej, konsultacyjnej i konferencyjnej. Nie zabraknie przestrzeni dla najmłodszych.

Więcej informacji: www.agrodays.pl

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Aktualne zamieszanie na europejskim rynku jaj skłania do spojrzenia na rosnący i...

Od II poł. września br. obserwowany jest spadek cen produktów mlecznych na świec...

Przed Sądem Okręgowym w Olsztynie rozpoczął się w czwartek proces apelacyjny w s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę