biogaz_09_2025

Dziewiąty francuski ser w unijnym rejestrze CHOG

10 lutego 2017
Dziewiąty francuski ser w unijnym rejestrze CHOG

W dniu 27 stycznia 2017 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/138 z dnia 16 stycznia  br. dodające do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych nazwę Raclette de Savoie (CHOG).

Jest to produkowany z parzonego twarogu francuski półtwardy ser z dziurami. Okres jego dojrzewania to ok. 3 miesiące. Raclette de Savoie charakteryzuje się pełnym, pikantnym, słodkim i lekko owocowym smakiem i odznacza się łagodnym, ale wyraźnym i dojrzałym zapachem.

Jest to ser o prasowanej, niegotowanej masie, przygotowywany z surowego lub poddanego obróbce termicznej mleka krowiego. Ma kształt kręgu o średnicy 28 cm-34 cm i wysokości boku 6 cm-7,5 cm. Całkowita zawartość suchej masy w tym serze wynosi co najmniej 56%. Stosunek tłuszczu do masy suchej mieści się w przedziale 48%-52%. Zawartość soli wynosi od 1,4% do 2,2%. Wartość pH sera "Raclette de Savoie" to co najmniej 5,5, a zawartość amoniaku wynosi minimum 60 mg/100 g sera. Produkt ten posiada pokrytą mazią skórkę w kolorze żółtym do brązowego oraz masę w kolorze białego do jasnożółtego. Jego masa może zawierać kilka otworów, a jej konsystencja jest zwarta i rozpływająca się w ustach.

Obszar geograficzny obejmuje całe departamenty Savoie i Haute-Savoie oraz część gmin w departamentach Ain i Isere (zachodnia Francja). Wszystkie czynności związane z produkcją mleka, przetwarzaniem i dojrzewaniem odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Uzasadnione jest to znacznymi zasobami paszowymi tego regionu, które wykorzystuje się w produkcji serów. Właściwości tych zasobów przenoszą się na ser. Związek sera "Raclette de Savoie" z obszarem geograficznym opiera się na jego określonej jakości. Jego specyfika wynika z umiejętności w zakresie produkcji mleka i produkcji charakterystycznych dla regionu.

Produkcja mleka na obszarze geograficznym pozwala nie tylko na optymalne wykorzystanie zasobów użytków zielonych z poszanowaniem dawnych zwyczajów, lecz także na wykorzystanie mleka pochodzącego od tradycyjnych ras. Mleko to, produkowane w dużych ilościach dzięki szczególnemu żywieniu krów, lepiej nadaje się do produkcji sera "Raclette de Savoie" niż mleko otrzymane od innych ras utrzymywanych w tych samych warunkach.

Raclette de Savoie jest 54 francuskim serem objętym ochroną, dziewiątym w unijnym rejestrze CHOG.

FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE, KE


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę