Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

„Lubella inspiruje i edukuje” wystartował ogólnopolski program edukacyjny oraz konkurs kulinarny skierowany do gimnazjalistów

15 września 2015
14 września ruszył program edukacyjny o roli produktów zbożowych w diecie „Lubella inspiruje i edukuje”. Projekt skierowany jest do wszystkich uczniów i nauczycieli szkół gimnazjalnych w Polsce. Jego misją jest uświadomienie młodzieży jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają produkty zbożowe. W ramach programu organizowany jest również konkurs kulinarny „Uwielbiam gotować z Lubellą”.

Celem programu jest pokazanie gimnazjalistom, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek oraz jak właściwe odżywianie wpływa na ich zdrowie i sprawność fizyczną, zarówno obecnie jak i w przyszłości. We współpracy z dyplomowanym dietetykiem powstały materiały edukujące o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta i jak istotne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zajmują produkty zbożowe.

Aby wziąć udział w programie wystarczy wejść na stronę www.lubella.pl i pobrać bezpłatne materiały edukacyjne: scenariusz lekcji, uzupełniającą go prezentację Power Point, planszę - Piramida Zdrowego Żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym oraz kartę pracy ucznia.

W oparciu o kompleksowo opracowane materiały nauczyciel może przeprowadzić interesującą lekcję na temat zdrowej diety, właściwego komponowania posiłków oraz roli produktów zbożowych w codziennym menu. Wiedza ta pomoże gimnazjalistom w rozsądnym wyborze składników posiłków, z korzyścią dla zdrowia i sprawności umysłowej.

W konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”, finalizującym program „Lubella inspiruje i edukuje” może wziąć udział klasa, która zdobyła wiedzę na temat tego, co pysznego można zrobić z makaronu, kaszy lub mąki. Wystarczy przygotować swoje ulubione danie przygotowane z wykorzystaniem produktu zbożowego oraz zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, sfotografować je, a następnie wysłać zdjęcie wraz z przepisem na adres e-mail organizatora. Konkurs trwa do 9 października 2015 r. Do wygrania są 4 warsztaty kulinarne dla całej klasy prowadzone przez uczestnika III edycji programu Top Chef Piotra Ceranowicza oraz dietetyczkę Annę Różyk. Wyniki konkursu poznamy do 23 października - tuż przed Światowym Dniem Makaronu.

POWIĄZANE

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę