Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wpływ wędzenia na bezpieczeństwo żywności

24 grudnia 2015
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu  w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2015  zorganizowało  cykl szkoleń na temat wpływu procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności.
Uczestnikami szkoleń byli przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych  przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej.

Jak podkreśla CDR zakres wiedzy przekazany podczas szkoleń i warsztatów miał wspomóc  proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa do nowych norm w odniesieniu do WWA.
Głównym celem projektu było zgromadzenie i przekazanie wiedzy  związanej z wejściem w życie od 1 września 2014 roku przepisów dotyczących limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych poprzez zorganizowanie cyklu szkoleń informacyjnych  i warsztatów praktycznych.

  W ramach projektu przeprowadzono w każdym województwie szkolenia na temat „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”.


POWIĄZANE

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę