aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Owoce i warzywa - raport dla 19 krajów UE

16 stycznia 2023
Owoce i warzywa - raport dla 19 krajów UE

Komisja Europejska wydała raport na podsumowanie krajowych strategii na rzecz zrównoważonych programów operacyjnych w sektorze owoców i warzyw w latach 2013-18.

Badanie pokazuje kluczową rolę organizacji producentów w unijnym sektorze owoców i warzyw. Odbywa się to między innymi poprzez ukierunkowanie unijnego wsparcia finansowego dla sektora.

Generalnie programy operacyjne realizowane przez organizacje producentów okazały się skuteczne w zwiększaniu atrakcyjności członkostwa w OP, promowaniu koncentracji podaży i wprowadzania na rynek, zwiększaniu wartości handlowej produktów oraz zapewnianiu dostosowania produkcji do popytu.

Zebrane dane pokazują również, że programy operacyjne miały pozytywny wpływ na sektor, jeśli chodzi o poprawę konkurencyjności, ochronę i zachowanie środowiska oraz zapobieganie kryzysom i zarządzanie nimi, wzmacniając inne polityki realizujące podobne cele, takie jak środki rozwoju obszarów wiejskich.

Zainteresowane strony wymieniły w szczególności pozytywne możliwości wynikające z członkostwa w OP, w tym:
- zakładana ogólnie lepsza pozycja rynkowa: Ogólnie rzecz biorąc, obrót prowadzony przez organizacje producentów stanowi około połowy wartości całkowitej krajowej produkcji owoców i warzyw;
- lepszy dostęp do maszyn do zbioru i przetwarzania;
- korzyści finansowe i współinwestycje;
- wymiana wiedzy i pomoc techniczna;
- lepszy dostęp do ubezpieczeń upraw;
- dostęp do środków zapewniających jakość produktu lub certyfikację; oraz
- zwiększona odporność na szoki (w tym stabilność cen) oraz w pewnym stopniu na ogólne trendy strukturalne, dzięki podejściu wspólnotowemu.

Około 18 do 21 % łącznych wydatków w latach 2013–2018 dotyczyło również działań mających na celu ochronę środowiska. Integrowana produkcja, która ma pozytywny wpływ na jakość wód i gleb, stanowiła np. największą część wydatków na ochronę środowiska (stanowiła 37% ogółu wydatków w 2018 r.). Inne środki przyczyniły się do zachowania siedlisk istotnych dla różnorodności biologicznej oraz do ochrony gleby. Duża część działań środowiskowych jest bezpośrednio związana z produkcją, podczas gdy środki oszczędzania energii i wydajności są szczególnie ukierunkowane na transport, a środki redukcji odpadów na marketing.

Aby pomóc producentom przeżywającym trudności, a nawet kryzys, dwa najczęściej stosowane instrumenty to wycofanie z rynku i ubezpieczenie zbiorów. Działania marketingowe, promocyjne i komunikacyjne mogą być również wykorzystywane do celów zapobiegania i zarządzania kryzysowego, ale zostały zmobilizowane w mniejszym stopniu. Sytuacja pozostaje jednak zróżnicowana w poszczególnych krajach UE.

W 2020 r. w UE-27 istniały 1603 organizacje producentów i 31 ponadnarodowych organizacji producentów w sektorze owoców i warzyw. Najwięcej uznanych organizacji producentów w tym sektorze znajduje się w Hiszpanii (527), Włoszech (289), Francji (220), Polsce (196) i Grecji (128).

Dzisiejszy raport obejmuje lata 2013-2018 i obejmuje 19 krajów UE: Austrię, Belgię, Bułgarię, Cypr, Czechy, Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Węgry, Irlandię, Włochy, Łotwę, Holandię, Polskę, Portugalię, Rumunię, Hiszpanię i Szwecji. W tych 19 krajach wydatki na wszystkie organizacje producentów, ponadnarodowe organizacje producentów, zrzeszenia organizacji producentów i ponadnarodowe zrzeszenia organizacji producentów wyniosły 1 574 mln EUR w 2018 r., przy czym Hiszpania i Włochy miały największy udział w wydatkach – 489,4 EUR odpowiednio 489,3 mln euro.

Jeśli chodzi o wydatki ogółem, dane pokazują tendencję wzrostową wsparcia udzielanego sektorowi owoców i warzyw w UE w latach 2013-2018. Łączne wydatki poniesione przez kraje UE w kontekście strategii krajowych wzrosły o 20% w tym okresie objęte tym badaniem. Uznane organizacje producentów mogą utworzyć fundusz operacyjny w celu finansowania ich programu operacyjnego. Pomoc finansowa UE jest zasadniczo ograniczona do 50% całkowitego funduszu operacyjnego, chociaż w szczególnych przypadkach może zostać zwiększona do 60%. Aby ułatwić organizacjom producentów wsparcie finansowe, państwa członkowskie opracowują i regularnie oceniają krajową strategię na rzecz zrównoważonych programów operacyjnych w sektorze owoców i warzyw.

W odniesieniu do wydatków zarejestrowanych w ramach pojedynczych działań w całym okresie największe udziały miały działania wspierające:

- planowanie produkcji z 345,9 mln euro w 2013 r. i 417,7 mln euro w 2018 r.
- poprawa jakości produktów z kwotą 369,7 mln euro w 2013 r. i 394,3 mln euro w 2018 r.

Raz na okres programowania państwa członkowskie, w których realizowane są programy operacyjne, są zobowiązane do ich monitorowania i oceny w celu oceny postępów w osiąganiu wyznaczonych celów strategii krajowych.

źródło: Komisja Europejska


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę