aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ubój domowy zwierząt inwentarskich

7 sierpnia 2001

W domowym uboju zabija się drób, trzodę chlewną, bydło, owce, konie. Czasami ubój taki dokonywany jest z konieczności, to znaczy wówczas, gdy wskutek nieszczęśliwego wypadku lub w obawie, że zwierzę padnie, trzeba je zabić, aby mięso nie straciło na wartości.

Ubój domowy wykonywany jest najczęściej w zagrodzie (gospodarstwie) lub w jej pobliżu. Rolnik dokonuje go sam lub z pomocnikiem. Zwierzę przed ubojem musi być oszołomione przez uderzenie w tył głowy (na przykład drób), za pomocą kleszczy elektrodowych (trzoda) lub aparatów bolcowych trzpieniowych: z nabojami lub pneumatycznych (bydło).

Uboju zwierzęcia po oszołomieniu (poza drobiem) dokonuje się, gdy zwierzę leży. Przecina się wówczas szyjne naczynia krwionośne (bydło), u trzody chlewnej przebija się serce lub aortę i zwierzę się wykrwawia. Niewłaściwe przecięcie naczyń i nieodpowiednie wykrwawienie źle wpływa na jakość mięsa, a w razie niedostatecznego wykrwawienia – cała tusza może ulec dyskwalifikacji.

Rozbiórka mięsa, ściągnięcie skóry oraz oddzielenie produktów ubocznych uboju (jelita, żołądki, szczecina, włosie z ogonów, rogi, kopyta, gruczoły dokrewne) odbywa się na stole lub na wyciągach. Przy podnoszeniu tuszy na wyciągu należy zachować szczególną ostrożność, a linki, zawieszenie oraz wysokość umocowania zawieszenia, powinny dawać gwarancję, że tusza nie opadnie na ludzi dokonujących rozbioru.

Przy uboju domowym nie należy:

  • dopuszczać do pomocy lub obserwowania uboju przez dzieci; może to mieć ujemny wpływ na psychikę dziecka,
  • dopuszczać do uboju i kontaktu z krwią i mięsem osób ze skaleczeniami, zwłaszcza rąk,
  • zabijać zwierząt bez uprzedniego ich oszołomienia,
  • opalać ubitych zwierząt zbyt blisko budynków gospodarczych, stogów oraz w innych miejscach, w których łatwo zaprószyć ogień,
  • zabijać zwierząt złośliwych, bez zachowania szczególnej ostrożności oraz bez specjalnego przygotowania,
  • zabijać bydła i koni bez przywiązania do uwiązów w podłodze lub posadzce,
  • zabijać zwierząt nieodpowiednimi narzędziami lub w sposób uznawany za niewłaściwy,
  • spożywać mięsa bez uprzedniego zbadania przez lekarza weterynarii,
  • zmuszać do pomocy przy uboju osób, które jej odmawiają z im tylko wiadomych przyczyn.

POWIĄZANE

"Kolejny staż bez szans na pracę, ale lepsze to niż siedzenie w domu", "Gdyby ni...

Stopa bezrobocia w Polsce już jest jednocyfrowa, a perspektywy na kolejne miesią...

Zainteresowanie szkoleniem zorganizowanym przez Departament Oceny Projektów Inwe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę