OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Szkodliwe substancje w skyrach

7 maja 2025
Szkodliwe substancje w skyrach

Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, wykryto w popularnych skyrach truskawkowych – to wyniki nowego testu Fundacji Pro-Test. Badania objęły chętnie kupowane skyry marek: Bakoma, Fruvita, Piątnica i Pilos.


Badania skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji przeprowadził na zlecenie niezależnej organizacji konsumenckiej, Fundacji Pro-Test, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

 

Chloran w dwóch popularnych skyrach

 

Eksperci sprawdzili zawartość 421 pestycydów w czterech skyrach truskawkowych. Podobnie jak w niedawnym teście jogurtów, tak i tym razem badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności – chloranu. Chloran znajdował się w dwóch badanych skyrach marek: Fruvita (w ilości 0,014 mg/kg) i Piątnica (0,021 mg/kg).

 

Chloran w skyrach pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Może też pochodzić z jeszcze wcześniejszego etapu produkcji – z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do skyru.

 

Chloran może powodować potencjalne poważne skutki zdrowotne: może zaburzać funkcjonowanie tarczycy z powodu hamowania wychwytu jodu, co jest niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy oraz z niedoborem jodu. Jednak chloran jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Z tego powodu UE ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg. Jak widać, oba wspomniane skyry ją przekraczają. A trzeba pamiętać, że skyry truskawkowe są chętnie podawane także małym dzieciom.

 

Pozostałości pestycydu w jednym skyrze

 

W innym skyrze – Pilos, marki własnej sieci dyskontów Lidl – badacze wykryli kwas fosfonowy pochodzący z pestycydów stosowanych do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. W badanym skyrze kwasu fosfonowego było 0,20 mg/kg. Jest to stosunkowo mało toksyczna substancja. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu fosfonowego wynosi 2,25 mg na każdy kilogram masy ciała na dzień.

 

Skyr – zdrowa przekąska czy marketingowa pułapka?

 

Oprócz badań na zawartość szkodliwych substancji, eksperci Fundacji Pro-Test ocenili w testowanych skyrach również skład, a także przyjrzeli się okiem konsumenta etykietom produktów.

 

Czy skyr to wciąż zdrowa przekąska czy kolejny produkt, który lepiej wygląda w reklamie niż w rzeczywistości?

 

Okazuje się, że wysoka zawartość białka w skyrach w może być przeceniana przez wielu konsumentów, brak tłuszczu bywa raczej wadą niż zaletą, a naturalność i prosty skład promowane przez producentów skyrów to – owszem – świetny chwyt marketingowy, ale częściowo oderwany od rzeczywistości. Wiele skyrów dostępnych w sklepach to produkty przemysłowe, często z dodatkami smakowymi, cukrem, zagęstnikami czy aromatami, mające niewiele wspólnego z „naturalnym, tradycyjnym” skyrem z Islandii. Liczne dodatki i „ulepszacze” sprawiają, że trudno już mówić o prostym, naturalnym składzie.

 

Konsumenci powinni być świadomi, że – owszem – skyr (najlepiej naturalny, a nie smakowy i na pewno bez szkodliwych substancji), to korzystny składnik naszej diety, ale nie cudowny eliksir zdrowia ani panaceum na nadprogramowe kilogramy.

 

Ranking skyrów

 

Oto ogólne oceny jakości, jakie uzyskały testowane skyry:

 

Bakoma skyr malina-truskawka: bardzo dobra (4,6)

Pilos Skyr w stylu islandzkim Truskawka: dostateczna (3,3)

Fruvita Jogurt typu islandzkiego Skyr Truskawka: mierna (2,1)

Piątnica Skyr Jogurt typu islandzkiego z truskawkami: mierna (1,8)

 Szczegółowe wyniki testu skyrów oraz numery partii badanych produktów są dostępne na stronie Fundacji Pro-Test: www.pro-test.pl.

oprac. e-red ppr.pl


POWIĄZANE

Do 30 listopada 2025 r. hodowcy bydła mięsnego mogą się starać o dofinansowanie ...

Umowa o stowarzyszeniu z Ukrainą: lekcje z przeszłości muszą znaleźć odzwiercied...

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol wprowadza na rynek nowe warianty serków homogeni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę