Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, wykryto w popularnych skyrach truskawkowych – to wyniki nowego testu Fundacji Pro-Test. Badania objęły chętnie kupowane skyry marek: Bakoma, Fruvita, Piątnica i Pilos.
Badania skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji przeprowadził na zlecenie niezależnej organizacji konsumenckiej, Fundacji Pro-Test, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
Chloran w dwóch popularnych skyrach
Chloran może powodować potencjalne poważne skutki zdrowotne: może zaburzać funkcjonowanie tarczycy z powodu hamowania wychwytu jodu, co jest niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy oraz z niedoborem jodu. Jednak chloran jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Z tego powodu UE ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg. Jak widać, oba wspomniane skyry ją przekraczają. A trzeba pamiętać, że skyry truskawkowe są chętnie podawane także małym dzieciom.
Pozostałości pestycydu w jednym skyrze
W innym skyrze – Pilos, marki własnej sieci dyskontów Lidl – badacze wykryli kwas fosfonowy pochodzący z pestycydów stosowanych do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. W badanym skyrze kwasu fosfonowego było 0,20 mg/kg. Jest to stosunkowo mało toksyczna substancja. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu fosfonowego wynosi 2,25 mg na każdy kilogram masy ciała na dzień.
Skyr – zdrowa przekąska czy marketingowa pułapka?
Oprócz badań na zawartość szkodliwych substancji, eksperci Fundacji Pro-Test ocenili w testowanych skyrach również skład, a także przyjrzeli się okiem konsumenta etykietom produktów.
Czy skyr to wciąż zdrowa przekąska czy kolejny produkt, który lepiej wygląda w reklamie niż w rzeczywistości?
Okazuje się, że wysoka zawartość białka w skyrach w może być przeceniana przez wielu konsumentów, brak tłuszczu bywa raczej wadą niż zaletą, a naturalność i prosty skład promowane przez producentów skyrów to – owszem – świetny chwyt marketingowy, ale częściowo oderwany od rzeczywistości. Wiele skyrów dostępnych w sklepach to produkty przemysłowe, często z dodatkami smakowymi, cukrem, zagęstnikami czy aromatami, mające niewiele wspólnego z „naturalnym, tradycyjnym” skyrem z Islandii. Liczne dodatki i „ulepszacze” sprawiają, że trudno już mówić o prostym, naturalnym składzie.
Konsumenci powinni być świadomi, że – owszem – skyr (najlepiej naturalny, a nie smakowy i na pewno bez szkodliwych substancji), to korzystny składnik naszej diety, ale nie cudowny eliksir zdrowia ani panaceum na nadprogramowe kilogramy.
Ranking skyrów
Oto ogólne oceny jakości, jakie uzyskały testowane skyry:
Bakoma skyr malina-truskawka: bardzo dobra (4,6)
Pilos Skyr w stylu islandzkim Truskawka: dostateczna (3,3)
Fruvita Jogurt typu islandzkiego Skyr Truskawka: mierna (2,1)
Piątnica Skyr Jogurt typu islandzkiego z truskawkami: mierna (1,8)
Szczegółowe wyniki testu skyrów oraz numery partii badanych produktów są dostępne na stronie Fundacji Pro-Test: www.pro-test.pl.
oprac. e-red ppr.pl