W dniach 12 i 13 czerwca bieżącego roku na jednym z najważniejszych placów Pragi - náměstí Jiřího z Poděbrad odbyły się Dni Polskie w Pradze. W tym roku po raz drugi OT ARR we Wrocławiu włączył się w organizację przedsięwzięcia. Wspólnie z Instytutem Polskim w Pradze zorganizował 6 wykładów zilustrowanych prezentacją przygotowania potraw oraz ich degustacją na temat produktów z Dolnego Śląska.
W ramach prezentacji znany kucharz – Zbigniew Koźlik przygotowywał dolnośląskie potrawy w oparciu o produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne:
sałatka z łomnickim serem kozim i vinaigrette z oleju lnianego, octu balsamicznego i pestek dyni,
polędwiczka wieprzowa aromatyzowana trawą żubrową w sosie z borowików i śmietany,
jesiotr mlicki sous vide w sosie porowo-estragonowym,
pstrąg kłodzki na puree z zielonego groszku i kopru włoskiego.
Przedstawiając sposób przygotowania potraw i użyte składniki podkreślał zalety stosowania wysokiej jakości produktów wytworzonych w danym regionie, aby przygotowane potrawy nie utraciły swojego lokalnego charakteru, ukształtowanego przez warunki naturalne oraz historię.
Słuchając muzyki polskich zespołów ludowych i folkowych mieszkańcy Pragi mogli skosztować tradycyjnych polskich potraw, produktów ekologicznych, przetworów owocowo – warzywnych i wielu innych specjałów. Swoje atrakcje przyrodnicze i kulturowe prezentowały regiony i firmy produkujące żywność z całej Polski.
Podczas drugiego dnia imprezy OT ARR we Wrocławiu reprezentował dyrektor Jacek Sołtys.