IV Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej w Kruszynianach – Sabantuj 2015
14 sierpnia 2015
Już po raz czwarty w dniu 8 sierpnia b.r. w Kruszynianach odbył się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej w Kruszynianach – Sabantuj 2015. Na zaproszenie organizatora Fundację Regionalne Centrum Kultury i Tradycji Tatarów Polskich „Asman” udział w tym święcie wziął Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Białymstoku.
Sabantuj to w dosłownym znaczeniu Święto Pługa, które ma 1000 - letnią tradycję. Jest ono obchodzone przez całe rodziny. Poprzez zabawę i rekreację uczestnicy mają okazję integrować się, a jednocześnie poznawać kulturę i tradycję, również kulinarną, nie tylko tatarską, lecz również innych narodów. Do Kruszynian - obok setek gości nie tylko z Sokólszczyzny i Podlasia - przybyli też Tatarzy z Litwy, Białorusi, Rosji, Niemiec i Ukrainy.
Duże zainteresowanie wzbudziły warsztaty i konkursy kulinarne przygotowane miedzy innymi ze środków Agencji Rynku Rolnego. Każdy uczestnik imprezy miał okazję spróbować tatarskich przysmaków o egzotycznie brzmiących nazwach, chociażby takich jak pierekaczewnik, czebureki, albo czak czaki.
Były też warsztaty rękodzieła tatarskiego oraz pokazy łucznictwa. Goście nie mogli narzekać na nudę. Gdy nasycili się już smakołykami miejscowej kuchni, mogli wziąć udział w konkursach kulinarnych, obejrzeć i kupić towary z wielu stoisk, wziąć udział w warsztatach rękodzieła.
Przez cały dzień na scenie prezentowały się zespoły z Czeczenii, Białorusi, a także grupy tatarskie, cygańskie i żydowskie.