biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wywiad z Markiem Wójcikiem

3 grudnia 2015
Wywiad z Markiem Wójcikiem - dyrektorem Cukrowni Cerekiew w Ciężkowicach
Autor: Mariusz Drożdż


10 września rozpoczęła się tegoroczna kampania cukrowa w należącej do koncernu Süd Zucker Cukrowni Cerekiew w Ciężkowicach. Jak będzie wyglądać ta kampania?

Marek Wójcik: - Największym znakiem zapytania jest przebieg pogody. Ten rok, począwszy od siewów w kwietni, był inny niż zwykle. Później przyszły deszcze, które z przerwami trwają do dziś.



Jak duży będzie tegoroczny przerób surowca?

Marek Wójcik: - Krojenie buraków i produkcja cukru będzie trwać około 125 dni. Przerobimy około 630 tys. ton buraków. Planowany średni przerób dziennie wyniesie ok. 5400 ton.



Ile cukru pojawi się na rynku?

Marek Wójcik: - Z buraków tych wyprodukujemy około 96 tys. ton cukru. na ten cukier czekają już klienci, ponieważ tegoroczny sezon obfitujący w owoce praktycznie wyczyścił nasze magazyny do zera. Cukrownia Cerekiew od trzech lat realizuje też kampanię sokową, ok. 60 tys. ton wyprodukujemy w czasie kampanii buraczanej, a około 25 tys. w czasie kampanii sokowej ze zgromadzonego w zbiornikach soku gęstego.



Jak wygląda rozliczenie z rolnikiem za dostarczone buraki?

Marek Wójcik: - Rolnik partycypuje w kosztach odbioru buraków z pola i dostarczenia wysłodków do jego zagrody. Ta usługa kosztuje maksymalnie 2 i pół euro za tonę dostarczonych burków. Resztę kosztów pokrywa cukrownia.



Rolnik otrzymuje zapłatę za buraki, ale zyskiem są także wysłodki. Co dzieje się z nimi dzieje?

Marek Wójcik: - Wysłodki są własnością plantatora. Zgodnie z umową kontraktacyjną plantator za dostarczoną tonę buraków dostaje odpowiednią ilość wysłodków o 20-procentowej zawartości suchej substancji. Z uwagi n dużą hodowlę na Opolszczyźnie, wysłodki cieszą się dużym wzięciem wśród rolników. My działamy w rejonie działania kilku poprzednich cukrowni, na terenie trzech województw, kilkunastu powiatów. Część wysłodków transportowana jest do leżących w dalszych rejonach gospodarstw, ponieważ wysłodki są bardzo dobrą paszą. Przebieg pogody spowodował straty we wszystkich uprawach. Jest mało paszy i jest ona droga, dlatego wysłodki są tak popularne w tym roku.


POWIĄZANE

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

Dzień dobry, Marek! Oto propozycja obszernego materiału redakcyjnego dla portalu...

Po rozpoznaniu jawnym Sąd Najwyższy stwierdził ważność wyboru Karola Nawrockiego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę