aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zdrowa dieta i samopoczucie u dziecka idą w parze

1 września 2020
Zdrowa dieta i samopoczucie u dziecka idą w parze

Skąd dzieci czerpią energię do zabawy? Dlaczego mają huśtawkę nastrojów, a niektóre z nich nie potrafią się skupić na lekcji? Jako rodzice często zadajemy sobie te pytania, a jedna z odpowiedzi tkwi w… codziennej diecie. Według lekarza pediatry Joanny Sawickiej-Metkowskiej, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, do prawidłowego rozwoju młodego organizmu niezbędne jest zapewnienie mu wszystkich potrzebnych składników budulcowych. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że fundamentem zdrowia najmłodszych i podstawą ich zdrowego stylu życia jest jedzenie warzyw i owoców.

 

- Tylko różnorodną dietą, zbilansowaną pod względem nie tylko kalorii, ale przede wszystkim witamin, składników mineralnych i mikroelementów, możemy zapewnić dziecku optymalne warunki do rozwoju. Tylko wtedy dziecko będzie w stanie w pełni realizować swój potencjał i wykorzystać dane mu możliwości. Zajęcia dodatkowe, jak programowanie, szachy, angielski, tenis czy jazda konna nie przyniosą oczekiwanych efektów, jeśli organizm dziecka będzie borykał się z nadwagą lub otyłością, chronicznym przemęczeniem, niedoborami witamin, nieprawidłową perystaltyką jelit czy stresemmówi Joanna Sawicka-Metkowska, lekarz pediatra, zwana Doktor Poziomką, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

 

Na koncentrację i dobre samopoczucie

Do najważniejszych składników, jakich potrzebuje młody organizm do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania m.in. układu nerwowego,należą witaminy z grupy B. Wpływają one także na przemianę materii i nastrój. Roślinne źródła tych witamin znajdują sięw nasionach roślin strączkowych (groszku, fasoli, soczewicy, bobie) oraz zielonych roślinach liściastych, takich jak szpinak i kapusta. Niedobory witaminy B mogą skutkować zaburzeniami koncentracji, trudnościami z zapamiętywaniem, rozdrażnieniem, a nawet depresją. Na poprawę samopoczucia korzystnie wpłyną też jabłka i truskawki, natomiast z warzyw najwięcej energii dostarczają te w kolorze zielonym.

 

Dla systemu nerwowego i mózgu

Niezwykle kojące działanie wykazuje potas, który jest w pomidorach, kalarepie, brukselce, jarmużu, rzeżusze, szpinaku, soczewicy oraz truskawkach.Pierwiastek ten odpowiada za właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśni. Dzięki niemu mózg jest dotleniony, poprawia się zdolność myślenia i koncentracja.

 

Do walki ze stresem

Tracimy go, gdy się stresujemy, a gdy mamy go mało, stresujemy się jeszcze bardziej. O czym mowa? O magnezie, który reguluje pobudliwość układu nerwowego i łagodzi stres. Jego największe pokłady znajdują się w pestkach dyni, liściach szczawiu, szpinaku, burakach, koperku, rukoli (i wszystkich innych zielonych liściach), a także w fasoli.

 

Dla mocnych kości

Minerałem potrzebnym dziecku do budowy kości jest wapń, którego najwięcej można znaleźć w brokułach i szpinaku, fasoli, kapuście oraz dyni. Wapń reguluje także pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na  działanie wielu enzymów.

 

Na pamięć, odporność i wzrok

W jadłospisie nastolatka należy uwzględnić orzechy jako doskonałe źródło witaminy E, ułatwiającej zapamiętywanie, a także witaminę C, która zwiększa odporność i zapobiega anemii. W największych ilościach występuje ona w owocach czarnej porzeczki, natce pietruszki i czerwonej papryce. Natomiast witaminę A, która zapobiega zaburzeniom widzenia, znajdziemy w owocach i warzywach koloru pomarańczowego, żółtego i zielonego – m.in. w marchwi, dyni, morelach, papryce czerwonej, brokułach i sałacie.

 

- Efektem diety bogatej w owoce i warzywa jest lepsze samopoczucie. Kilka dni regularnego, wysokiego spożycia owoców i warzyw poprawia nastrój. Aby utrzymać taki dobrostan, należy konsekwentnie kontynuować zalecane ich spożycie, przy czym większy wpływ na poczucie zadowolenia mają owoce i warzywa w wersji surowej. Rezultaty owocowo-warzywnych supermocy obserwowane są u dzieci już od najmłodszych lat. Niebagatelny wpływ na dobre samopoczucie w przypadku najmłodszych ma kwestia ich poczucia zaangażowania i możliwości decydowania o sobie, swojej diecie i żywieniu. Celowe włączanie dzieci w  budowanie dobrych nawyków żywieniowych, dawanie im okazji do dbania o własne zdrowie poprzez wspólne zakupy czy rodzinne gotowanie daje satysfakcję, podnosi samoocenę oraz utrwala ich nawyki dietetyczne. To sprawia, że dzieci rosną w poczuciu sprawczości i akceptacji, jednocześnie same chętnie dbają o zdrowie i  prawidłowe żywienie - wyjaśnia Joanna Sawicka-Metkowska.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:


https://jedzowoceiwarzywa.pl/

https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/

 

 

 

Biuro prasowe kampanii Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę