W Dzienniku Ustaw z dnia 9 listopada 2005 r Nr 223, póz. 1920 opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 listopada 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zarządzenia środków związanych z zagrożeniem wystąpienia wysoce ...
Rosja wprowadziła zakaz importu mięsa i niektórych wyrobów mięsnych z Polski - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej. Przyczyną takiej decyzji ma być łamanie prawa rosyjskiego przy dostawach z naszego kraju. Zakaz obowiązuje od ...
Inflacja w październiku była niższa niż we wrześniu dzięki pozytywnym efektom obniżonej akcyzy na paliwo, uważają ekonomiści. W ciągu najbliższych miesięcy wskaźnik CPI może nieznacznie wzrosnąć, dodają.
Hodowcy bydła liczą na to, że wkrótce znów ruszy eksport polskiego mięsa. Taką szanse może dać rodzimym producentom blokada eksportu wołowiny z Brazylii, gdzie szerzy się epidemia pryszczycy.
Szwajcarski koncern farmaceutyczny Roche wprowadził na rynek nowy test, wykrywający szczep H5N1 wirusa ptasiej grypy u ptaków.
Ryzyko wystąpienia ptasiej grypy z każdym dniem jest coraz mniejsze, ale Inspekcja Weterynaryjna apeluje do rolników o czujność i zgłaszanie wszystkich niepokojących sygnałów. Eksperci uspokajają także, że ryzyko wystąpienia choroby wśród ludzi jest ...
Finlandia prawdopodobnie nie przedłuży okresu przejściowego, w którym jej rynek pracy jest zamknięty dla pracowników z nowych państw Unii Europejskiej, w tym z Polski - poinformowało publiczne Yle Radio Suomi na swojej stronie internetowej.
Nawet gdyby decyzje przyszły dzisiaj, to i tak w tym roku nie uda nam się dostosować gospodarstw do unijnych wymagań – mówi większość rolników. Ich zdaniem o wybudowaniu zbiorników na gnojowicę i płyt obornikowych z unijnych funduszy, jeszcze ...
Zdaniem prezesa Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa Marka Kossowskiego, interes spółki wymaga, by PGNiG zamieniło warunki sprzedaży gazu ziemnego swym odbiorcom. W praktyce oznacza to podwyżki cen gazu dostarczanego przez PGNiG. Podczas ...
O status produktu regionalnego i tradycyjnego dla rogala świętomarcińskiego stara się Cech Cukierników i Piekarzy z Poznania