W Auli Kryształowej SGGW odbył się X Zjazd Delegatów Zarządu Krajowego Związku Młodzieży Wiejskiej, w którym udział wzięło 300 delegatów Związku z terenu całego kraju.
Nizinny krajobraz powiatu sochaczewskiego urozmaicony przez kompleksy leśne Kampinoskiego Parku Narodowego i Gostynińsko - Włocławskiego Parku Krajobrazowego oraz doliny rzek: Bzury, Wisły, Utraty i Pisi stanowi doskonale miejsce dla amatorów ...
Wraz nadejściem wiosny rozpoczyna się również sezon turystyki pielgrzymkowej. Dlatego z tygodnia na tydzień na trasach zmierzających do największych polskich sanktuariów można zaobserwować coraz większy ruch religijno - turystyczny. Im bliżej lata ...
Serwis internetowy www.biomasa.org/edukacja jest organizatorem konkursu, który ma zachęcić uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnzjalnych do zapoznania się z zagadnieniami dotyczącymi zmian klimatycznych oraz wykorzystania odnawialnych źródeł ...
Krajowa Federacja Producentów Zbóż zaprasza do swoich szeregów wszystkich krajowych producentów zbóż niezależnie od formy prawnej, a mianowicie zarejestrowane grupy producenckie, zrzeszenia, stowarzyszenia producentów zbóż, spółdzielnie oraz spółki z ...
Rynek mleka w Europie jest obecnie ściśle regulowany. Nie można produkować więcej niż to co jest w przyznanych kwotach mlecznych. Polska w procesie negocjacji otrzymała kwotę wynoszącą około 9 milionów ton. Jest to ilość w stosunku do polskich ...
Do końca tego roku zostanie powołany Instytut Jakości Żywności, który zajmie się wydawaniem certyfikatów eksporterom polskiej żywności i zwalczaniem szarej strefy na rynku krajowym. Instytucja ma działać przy Krajowej Izbie Gospodarczej.
Teoretycznie wnioski o dopłaty bezpośrednie można składać już od ponad dwudziestu dni. Ale w praktyce wielu rolników nie ma takiej możliwości. Powód jest prosty. Agencja Restrukturyzacji spóźniła się z wysłaniem odpowiednich dokumentów.
Zwolnienie z podatku dochodowego i od nieruchomości. To pomysły rządu na zwiększenie liczby grup producenckich. Rolnicy mówią czemu nie?
Jeszcze w tym roku powstanie instytut jakości żywności, który będzie wydawał certyfikaty ułatwiające naszym produktom spożywczym zdobywanie rynków zagranicznych.